Svet

"Njujork tajms": Proukrajinska grupa izvela napad na Severni tok; Kijev negira umešanost

Nije isključena mogućnost da je grupa koja stoji iza napada povezana sa ukrajinskom vladom ili njenim bezbednosnim službama
"Njujork tajms": Proukrajinska grupa izvela napad na Severni tok; Kijev negira umešanostwww.globallookpress.com © Cover Images/Keystone Press Agency

Novi obaveštajni podaci sugerišu da iza prošlogodišnjeg napada na gasovode Severni tok možda stoji proukrajinska grupa, piše "Njujork tajms" i dodaje da je reč o koraku ka utvrđivanju odgovornosti za sabotažu ruskog gasovoda.

Istovremeno, američki zvaničnici tvrde da nemaju dokaze da su ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ili njegovi najbliži saradnici bili umešani u ovu operaciju.

Međutim, ističe se da ostaje otvorena mogućnost da je napad izvela neformalna grupa povezana sa ukrajinskom vladom ili njenim bezbednosnim službama.

Prethodno je američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simur Herš objavio da su američki ronioci tokom NATO vežbi u leto 2022. godine postavili eksploziv ispod Severnog toka, koji su Norvežani aktivirali tri meseca kasnije.

Sa druge strane, "Njujork tajms" je sada objavio "obaveštajne podatke američkih službi" koji, kako navode, ukazuju da su eksploziv na gasovodima verovatno postavili iskusni ronioci koji nisu povezani sa vojskom ili specijalnim službama. Ovaj američki list sada je naveo i da u napadu "nisu učestvovali državljani Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država", već "pojedinci ruske ili ukrajinske nacionalnosti".

Reč je o jednoj od najvažnijih nerešenih misterija od početka sukoba u Ukrajini, ukazuje "Njujork tajms".

Dodaje se da pojedini zvaničnici SAD smatraju da su Ukrajina i njeni saveznici imali najlogičniji motiv za napad na gasovode.

List podseća da su se upravo oni godinama protivili projektu, nazivajući ga pretnjom po nacionalnu bezbednost jer bi se Rusiji omogućila lakša prodaja gasa Evropi. 

Zvaničnici ukrajinske vlade i vojne obaveštajne službe odgovorili su da nisu imali nikakvu ulogu u napadu, kao i da ne znaju ko ga je izvršio. Iz američke administracije su naveli da neće komentarisati nove medijske izveštaje o napadima na Severni tok dok traje istraga o evropskim zemljama.

"Neću da komentarišem, evropski partneri još uvek rade na istragama", poručio je Džon Kirbi iz Bele kuće. 

Iz novih podataka do kojih je došla američka obaveštajna zajednica može se izvući zaključak da su napadači protivnici predsednika Rusije Vladimira Putina, ali zvaničnici ne navode ko je rukovodio operacijom, niti ko ju je platio, piše list.

Zvaničnici su, ujedno, odbili da obelodane prirodu obaveštajnih podataka, način na koji su oni dobijeni ili bilo kakve detalje o snazi dokaza koji se nalaze među njima. 

Američki zvaničnici: Nema dokaza o umešanosti Moskve

I pored toga što je Zapad, u danima i mesecima nakon eksplozija, optuživao Rusiju da stoji iza sabotaže gasovoda, neimenovani američki zvaničnici za "Njujork tajms" kažu da nisu pronašli nikakve dokaze o umešanosti ruske vlade u napad na gasovode.

Američki list dodaje da Kremlj nije imao nikakav motiv da sabotira sopstveni gasovod koji mu je bio važan izvor prihoda i preko kojeg je, kako se navodi, mogao da vrši uticaj na Evropu.

Sa druge strane, napominje se da svako otkriće kojim se ukazuje na odgovornost Kijeva može da oteža Zapadu da održi jedinstven front podrške Ukrajini. Posebno se navodi da bilo kakvi navodi u ukrajinskoj umešanosti, direktnoj ili indirektnoj, mogu da pomute odnose Ukrajine i Nemačke, ali i i podršku nemačke javnosti Kijevu.

Zvaničnici SAD i predstavnici obaveštajnih službi ranije su priznali da nemaju dovoljno saznanja o procesu donošenja odluka u Kijevu.

Uprkos zavisnosti Ukrajine od Sjedinjenih Država u pogledu vojne, obaveštajne i diplomatske podrške, ukrajinski zvaničnici nisu uvek transparentni prema američkim kolegama u vezi sa svojim vojnim operacijama, pogotovo onima protiv ciljeva unutar granica Rusije, piše list.

Takve operacije, dodaje se, frustriraju američke zvaničnike koji smatraju da one nisu značajno poboljšale položaj Ukrajine na bojnom polju, ali jesu dovele u rizik podršku evropskih saveznika Ukrajini.

Podsetimo, nedavno je američki novinar Simur Herš objavio da iza napada na Severni tok stoji Vašington. 

On je naveo da je reč o jednoj od najglupljih odluka SAD donetih poslednjih godina, upozoravajući da će taj navodni potez dovesti do užasnih posledica po Evropljane, kao i da će dodatno potkopati ionako "krajnje beskorisni" NATO savez.

Herš je odbio da komentariše pisanje "Njujork tajmsa", rekavši da nije zvaničnik i da je objavio saznanja do kojih je došao.

Upravo tvrdnje poznatog novinara mogu dovesti u pitanje nove zaključke američkih obaveštajaca jer oni mogu poslužiti i kao skidanje odgovornosti sa Sjedinjenih Država za koje se sumnja da su uništile gasovod.

"Cajt": Tragovi istrage vode do Ukrajine

Nemački istražitelji identifikovali su brod sa kojeg je izvršena sabotaža Severnog toka, piše "Cajt" i dodaje da tragovi vode do kompanije u vlasništvu Ukrajinaca.

Sedište kompanije je u Poljskoj i njeni vlasnici su dvojica Ukrajinaca, a tajnu operaciju u Baltičkom moru navodno je izvelo šest osoba - pet muškaraca i jedna žena. 

Grupu su činili kapetan, dva ronioca, dva ronilačka pomoćnika i doktor, a oni su navodno prevezli eksploziv do mesta zločina i tamo ga postavili. 

Njihova nacionalnost nije poznata, piše nemački list i navodi da su napadači koristili lažne pasoše koje su upotrebili i za iznajmljivanje čamca.

Podoljak: Kijev nije umešan u sabotažu Severnog toka

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je da Kijev nije umešan u sabotažu Severnog toka 1 i 2.

"Nema sumnje, Ukrajina apsolutno nije umešana u incidente na gasovodima", poručio je on.

Podoljak je dodao da nema informaciju o tome šta se tačno dogodilo, ali je spekulisao da su možda odgovorni ruski napori za destabilizacijom regiona.

Bela kuća bez komentara

Nemačka, Švedska i Danska vode istrage o tome šta se dogodilo sa gasovodom Severni tok i one još uvek traju, izjavila je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer, dodavši da ne želi komentariše pisanje medija.

Navela je da odgovore na ta pitanja treba tražiti od evropskih partnera Sjedinjenih Država koji vode istrage. 

UN nemaju saznanja o grupi koja stoji iza napada

Ujedinjene nacije nemaju informacije o proukrajinskoj grupi koja bi mogla da stoji iza sabotaže gasovoda Severni tok, naveo je zamenik portparola UN Farhan Hak za TASS.

"Nemamo informacije o tome", rekao je on.

image