Svet

"Cajt": Tragovi istrage o Severnom toku vode do Ukrajine

Grupa od šest osoba iznajmila brod od firme u vlasništvu Ukrajinaca, nakon čega je navodno izvršila diverziju
"Cajt": Tragovi istrage o Severnom toku vode do Ukrajinewww.globallookpress.com © IMAGO/Christian Spicker

Nemački istražitelji identifikovali su čamac sa kojeg je izvršena sabotaža Severnog toka, piše "Cajt" i dodaje da tragovi vode do kompanije u vlasništvu Ukrajinaca.

Sedište kompanije je u Poljskoj i njeni vlasnici su dvojica Ukrajinaca, a tajnu operaciju u Baltičkom moru navodno je izvelo šest osoba - pet muškaraca i jedna žena. 

Grupu su činili kapetan, dva ronioca, dva ronilačka pomoćnika i doktor, a oni su navodno prevezli eksploziv do mesta zločina i tamo ga postavili. 

Njihova nacionalnost nije poznata, piše nemački list i navodi da su napadači koristili lažne pasoše koje su upotrebili i za iznajmljivanje čamca.

Grupa je, prema pisanju lista, isplovila iz Rostoka 6. septembra 2022. godine, a istraga pokazuje da je čamac kasnije lociran na danskom ostrvu Kralj Kristijan.

Istražitelji su pronašli tragove eksploziva na stolu u kabini, a tajna služba jedne zapadne države navodno je poslala dojavu partnerskim agencijama u Evropi, ubrzo nakon uništenja gasovoda, u kojoj se kaže da je ukrajinski komandos odgovoran za sabotažu. 

Čak i nakon te dojave, navodno su postojale dodatne obaveštajne indicije da bi proukrajinska grupa mogla da stoji iza eksplozija. 

Iz ukrajinske vlade su odbili da komentarišu ove navode za "Cajt", a izjavu nije želeo da da ni nemački državni tužilac.

image