Magazin

Začini - magični sastojak koji donosi ukuse sveta u naš tanjir

Čak i najobičnije, najjednostavnije jelo možemo pretvoriti u pravo remek-delo ukoliko dodamo malo začina, a osim primene u kulinarstvu, svoj doprinos daju i očuvanju zdravlja i lepote.
Začini - magični sastojak koji donosi ukuse sveta u naš tanjir© Freepik / KamranAydinov

Danas bez začina teško da možemo zamisliti bilo koje jelo - gotovo svaki obrok začinimo biberom, peršunom ili mešavinom začinskog bilja. Ipak, pojedine začine koristimo malo ređe ili ne koristimo uopšte, ne znajući da oni sa sobom nose čarobne note Mediterana, Indije ili Indonezije.

Šafran - "crveno zlato" vredno 3000 dolara

Još su Stari Grci i Kinezi otkrili čudotvorna dejstva šafrana, najskupljeg začina današnjice čija se cena za kilogram kreće oko 3000 dolara. Ovo "crveno zlato" kako ga mnogi nazivaju ima specifičan, pomalo gorak ukus i veoma intenzivan miris, a u prodaji se obično, što zbog svoje cene, što zbog nesvakidašnje jakih karakteristika, nalazi u manjim pakovanjima. Ovaj začin najčešće se koristi u pripremi slatkiša i jela koja u osnovi imaju pirinač.

Ruzmarin - ukus Mediterana u vašem tanjiru

Začin bez  koga je jednostavno nemoguće zamisliti bilo koje jelo mediteranske kuhinje poznat je po svom specifičnom i veoma izraženom ukusu zbog koga ga žitelji sredozemnih zamalja naročito poštuju. Možete ga dodati na picu, u salatu u kombinaciji sa maslinama, paradajzom i krastavcima ili poslužiti sa malo mocarele i paradajza. Oni hrabriji koji vole da istražuju ukuse i različite kombinacije, mogu ubaciti koji listić i u testo za domaću lepinju ili punjene paprike, za duh mediterana.

Vanila - za dobro raspoloženje i kao afrodizijak

Vanila je od najomiljenijih začina a njen nas miris i ukus vraćaju u detinjstvo, kada je miris bakinih štrudli sa vanilom ispunjavao dom. Ipak, prave semenke vanile dosta se razlikuju od "komercijalnog" vanilina i iako i postoje neke sličnosti u notama, pravi gurmani vešto raspoznaju šta je šta. Ukoliko ste pravi ljubitelj slatkiša, preporuka je da uvek koristite pravu vanilu, u semenu ili štapiću, jer ne samo da jelu daju nezaboravnu aromu i neverovatan ukus, već se vanila preporučuje i u borbi sa depresijom. Umalo da zaboravimo - smatra se i jednim od najboljih afrodizijaka već vekovima unazad.

Kurkuma - "žuto zlato" bogatog ukusa

Kurkuma, koji mnogi sa pravom nazivaju "žuto zlato", jedan je od omiljenih začina koji jelima pridaje ne samo karakterističnu narandžastu boju, već drvenasti, malo gorak ukus i podseća na indijsku kuhinju. Inače, kurkuma je i sjajna zamena za šafran po svojim svojstvima i ukusu, a dosta je pristupačnija kada je u pitanju cena. Ukoliko ste zaintrigirani, evo još jednog benefita: kurkuma počasno mesto zauzima i u nezi kože lica i tela.

Muškatni oraščić - više od začina

Isušene koštice muškatnog oraščića koje su na naše prostore došle iz daleke Indonezije, karakteristične su po svom sladunjavom ukusu koji se najbolje uklapa sa pirinčem i povrćem. Bogat je mineralima i vitaminima, kao i folnom kiselinom, pa kako prilikom pripreme jela ne bi izgubio svoja aromatična i lekovita svojstva preporuka je da se dodaje tek nakon termičke obrade ili pred sam kraj. Inače, muškatni oraščić se koristi i za dobijanje skupocenih eteričnih ulja koja se preporučuju kod problema sa perifernom cirkulacijom, reume i artritisa, a jačaju i koncentraciju.

Cimet - idealan za peciva, kaše ili kapućino

Ukus cimeta ne može se pomešati ni sa jednim drugim, a popularne cimet rolnice u kombinaciji sa kapućinom sa malo ovog začina preko, jedan su od omiljenih spojeva širom sveta. Pored slatkih peciva, cimet možete dodavati i u ovsenu kašu ili griz za bogatiji ukus, a odlično se kombinuje i sa suvim grožđem ili sušenim kajsijama, a neizostavan je začin kolača sa jabukama. Zanimljivo je i da se cimet spominje u brojnim naučnim istraživanjima kao namirnica za prevenciju Alchajmerove bolesti.

Zvezdasti anis - ukras u tanjiru zanimljivog ukusa

Svoju široku primenu zvezdasti anis našao je u kulinarstvu zahvaljujući slatkastom ukusu koji se veoma lepo kombinuje sa bundevom, cveklom, šargarepom i kupusom, kao i sa ribom i jelima od mesa. Pojedini ga dodaju i u peciva i kompote, budući da specifičan zvezdast oblik ovog začina veoma lepo izgleda. Pored aromatičnih svojstava, zvezdasti anis ima i lekovita svojstva: smanjuje upalne procese i deluje antibakterijski.

image