Svet

"Vašington post": Poverljive podatke Pentagona otkrio dvadesetogodišnjak koji je radio u vojnoj bazi

Prema izveštaju američkog lista, ta osoba je podelila poverljive informacije na platformi za razmenu poruka u grupi sa oko dvadesetak muškaraca koji dele "zajedničku ljubav prema oružju, vojnoj opremi i Bogu"
"Vašington post": Poverljive podatke Pentagona otkrio dvadesetogodišnjak koji je radio u vojnoj baziwww.globallookpress.com © Peter Kneffel/dpa

Osoba koja je odgovorna za objavljivanje poverljivih američkih dokumenta je 20-godišnji zaljubljenik u oružje, koji je radio u vojnoj bazi, izvestio je "Vašington post" pozivajući se na članove grupe na društvenoj mreži Diskord.

Prema izveštaju američkog lista, ta osoba je podelila poverljive informacije na platformi za razmenu poruka u grupi sa oko dvadesetak muškaraca koji dele "zajedničku ljubav prema oružju, vojnoj opremi i Bogu".

"Vašington post" je svoj izveštaj, u kojem nije imenovao tu osobu, zasnovao na razgovoru sa dva člana grupe na Diskordu.

Oba člana rekli su da znaju pravo ime osobe, i državu u kojoj živi i radi, ali su odbili da podele tu informaciju, dok FBI i dalje traga za njim.

Osoba se, prema svedočenjima, predstavljala na mreži kao "pripadnik stare škole", a tvrdio je za sebe da "zna tajne koje vlada krije od običnih ljudi".

"OG", što je bilo njegovo korisničko ime na Diskordu, podelio je sa članovima grupe stotine poverljivih dokumenata, za koja je tvrdio da ih je "doneo sa posla u vojnoj bazi".

"Vašington post" je, navodi se u tekstu, imao uvid u oko 300 poverljivih dokumenata koje je OG podelio na grupi, od kojih većina nije objavljena. 

Jedan od izvora lista opisao ga je kao nekoga ko je u ranim ili srednjim 20-im godinama, a ko je bio uzor ostalim članovima grupe. 

"On je u formi. Snažan. Naoružan. Utreniran. On je gotovo sve što možete da očekujete od nekog ludog filma", rekao je jedan od članova, koji ima manje od 18 godina i govorio je pod uslovom anonimnosti, uz dozvolu majke, objavio je "Vašington post".

Grupa je bila utočište od pandemije za tinejdžere gejmere, zaključane u kućama i odsečene od prijatelja iz stvarnog sveta. Članovi su razmenjivali mimove, šale i neobavezna ćaskanja. "Zajedno su gledali filmove, šalili se i molili", prenosi list.

"OG" im je držao predavanja o dešavanjima u svetu i tajnim vladinim operacijama. Želeo je da "budemo u toku", rekao je sagovornik lista.

Diskord je u jučerašnjem saopštenju naveo da sarađuje američkim vlastima, nakon što je Ministarstvo pravde SAD pokrenulo krivičnu istragu prošle nedelje.

Pentagon, koji je pokrenuo slučaj, trenutno procenjuje štetu koja je naneta možda najozbiljnijim objavljivanjem poverljivih američkih informacija poslednjih godina, navodi Rojters.

image