Svet

Sa Tvitera u trku za Belu kuću: Desantis objavio kandidaturu

Republikanski kandidat za predsednika govorio je o svom političkom programu gostujući na onlajn forumu koji je vodio Ilon Mask
Sa Tvitera u trku za Belu kuću: Desantis objavio kandidaturu© Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky, File

Guverner Floride, republikanac Ron Desantis objavio je svoju predsedničku kandidaturu na Tviteru, na onlajn forumu u kome ga je ugostio vlasnik ove platforme Ilon Mask.

"Moramo okončati kulturu gubitka koja je zarazila Republikansku stranku poslednjih godina", rekao je Desantis koji važi za glavnog Trampovog rivala za ulazak u Belu kuću na izborima 2024. godine.

Guverner Floride podsetio je tokom intervjua da se saveznoj vlasti suprotstavio zbog njene politike borbe protiv kovida, i istakao da je ostavio neizbrisiv konzervativni pečat svojoj matičnoj državi.

Republikanac je svoje napore da na Floridi zabrani učenje pojmova kao što su rodni identitet i sistemski rasizam branio kao zaštitu dece i odbijanje progresivne ideologije.

"Vlast se ne svodi na zabavu i ne svodi se na izgradnju brenda", istakao je Desantis, što Rojters, iako on to nikad nije poimenice rekao, ocenjuje kao "udarac" Trampu.

Desantisovo upuštanje u izbornu trku obeležio je, prema pisanju ove agencije, debakl, jer je jednosatni intervju zapao u tehničke probleme, tako što je izgubio zvuk na duže vreme i hiljade korisnika nisu mogle da ga gledaju.

Tramp zato nije oklevao da se naruga protivkandidatu na svojoj društvenoj mreži "Istina".

"Moje crveno dugme je veće, bolje, jače i radi (ISTINA!).Vaše ne radi" objavio je Tramp.

U jednom trenutku, Tviter objava kandidature privukla je više od 600.000 slušalaca.

Portparol Desantisove kampanje Brajan Grifin rekao je na Tviteru da je entuzijazam za Desantisa "bukvalno razbio internet".

Ankete na koje se poziva Rojters pokazuju da Tramp ima duplo veću prednost u odnosu na guvernera Floride, koji se dugo smatrao republikanskom zvezdom u usponu i glasnikom nove generacije lidera stranke. Ostali proglašeni republikanski kandidati su bivša američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli i američki senator iz Južne Karoline Tim Skot.

Desantisov centralni argument kandidature će, ocenjuje Rojters, verovatno biti ideja da je on jedini republikanac koji može da pobedi Bajdena.

Ovaj republikanac je inače oklevao da podrži Ukrajinu u sukobu s Rusijom, a kako agencija podseća, njegovim potpisom uvedene su mere koje su ograničile abortuse u državi i olakšale stanovnicima da nose oružje, a uz to je poznat i zato što je proširio program vaučera kako bi omogućio studentima da pohađaju privatne škole i eliminisao finansiranje programa različitosti na javnim univerzitetima.

Desantis je i dalje u žestokoj borbi sa "Volt Diznijem", zbog toga što je kompanija kritikovala zakon koji zabranjuje da se u školama uči o pojmovima rodnog identiteta.

 

image