Srbija i Balkan

Marfi: Prioritet sprovođenje Ohridskog sporazuma

Senator je govoreći o ZSO naveo da nije on taj ko može da govori o rokovima za njeno formiranje i pozvao obe strane da sprovedu svoj deo sporazuma
Marfi: Prioritet sprovođenje Ohridskog sporazuma© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Senator Kris Marfi izjavio je da Vašington Srbiju vidi uz SAD i EU i naglasio da je posetio Prištinu i sada Beograd kako bi poslao poruku o važnosti hitne primene sporazuma te da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić imao produktivnu i iskrenu razmenu mišljenja.

Senator je govoreći o ZSO naveo da nije on taj koji može da govori o rokovima za njeno formiranje i pozvao obe strane da sprovedu svoj deo sporazuma.

Marfi je ocenio da je fenomen kakav je viđen na izborima na severu Kosova, kada je na biračka mesta izašlo 1.566 glasača, od toga 13 Srba, potpuno nepoznat za SAD i ocenio da problem može da se reši brzom implementacijom sporazuma iz Ohrida.

"Ovo je fenomen koji je nama u SAD potpuno nepoznat. Nemamo praksu i istoriju bojkota izbora, čak i tamo gde jedna stranka pokušava da dominira druga strana nikada svojim biračima ne kaže da ostanu kod kuće. Nadam se da se tu može naći rešenje koje će dovesti do izbora, u kojima se svi osećaju uključenim, da se glas svih čuje", rekao je senator Marfi u ambasadi SAD gde se obratio novinarima.

Povodom preuzimanja dužnosti albanskih gradonačelnika na severu Kosova, a na osnovu izbora koje su Srbi bojkotovali i na kojima je izlaznost bila nešto iznad tri odsto, Marfi je naglasio da smatra da je sprovođenje Ohridskog sporazuma najbrži način da se tenzije u srpskim opštinama razreše, posebno one vezane za zakone i sprovođene izbora.

"Najbrži način je da se problem reši da se brzo sprovede sporazum, ako Priština ustanovi ZSO, a Srbija prizna dokumenta izdata na Kosovu, prestaju razlozi za bojkot izbora, nema razloga za napetost, vezano i za relativno nebitne stvari poput tablica", rekao je Marfi i naglasio da tako dolazimo do činjenice da prioritet mora da bude na sprovođenju sporazuma.

Marfi izjavio je da je sa senatorom Gerijem Pitersom jutros bio u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" položio cveće, i izrazio nadu da će Srbija na masovne zločine odgovoriti drugačije nego SAD koje su postale poznate po njima.

"SAD nisu pokazale potrebnu hrabrost da donesu zakone kojima bi spasili građane tako što bi opasno oružje držali nedostupno onima kojima ne treba da bude dostupno. Nadam se da će vlada moći da nađe zajednički jezik sa opozicijom da donese mere koje će obezbediti osiguran pristup oružju", naveo je Marfi.

Američki senator saopštio je danas da je na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o situaciji u Ukrajini, Kosovu i Metohiji i oružanom nasilju.

On je istakao da je Vučić prijatelj, kao i da uvek uživa u njihovoj iskrenoj razmeni mišljenja.

"Upravo završen sastanak sa predsednikom Srbije Vučićem. Aleksandar je prijatelj i uvek uživam u našoj iskrenoj razmeni mišljenja. Imali smo produktivnu diskusiju o Ukrajini, Kosovu i oružanom nasilju. Imamo slaganja i nesuglasice i o svemu smo razgovarali", napisao je Marfi na Tviteru.

image