Srbija i Balkan

Dodik: Sastanci u Rusiji bili su uspešni, Putin razume situaciju i Srpska neće ostati sama

Bio sam u prilici da ruskog predsednika upoznam sa dekadentnim ponašanjem Zapada u vezi sa čovekom koji nije legalno izabran za visokog predstavnika, kazao je predsednik Republike Srpske
Dodik: Sastanci u Rusiji bili su uspešni, Putin razume situaciju i Srpska neće ostati samawww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Sastanci u Rusiji su bili uspešni i Republika Srpska je pokazala svoj značaj, izjavio je danas predsednik Srpske Milorad Dodik na konferenciji za novinare.

Dodik je poručio da je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarao više od sat vremena, prenela je RTRS.

"Razgovarali smo o različitim temama. Bio sam u prilici da Putina upoznam sa dekadentnim ponašanjem Zapada u vezi sa čovekom koji nije legalno izabran za visokog predstavnika", kazao je Dodik.

On je naveo da je sa Putinom razgovarao i o tome kako će se Rusija ponašati u pogledu mogućnosti da taj neizabrani visoki predstavnik nametne određena rešenja Srpskoj, pa i oko imovine.

"Rekao sam da je to za nas zid. Postoje dva puta - jedan je da nestanemo i prestanemo postojati, a drugi je da sačuvamo našu samostalnost. Moram da kažem da je odgovor koji sam dobio zaista ohrabrujući. Putin razume situaciju i Srpska neće ostati sama", naglasio je Dodik.

Lider Republike Srpske je naglasio da je Rusija garant Dejtonskog sporazuma i da je uvek čula njihov glas i jasno govorila o zloupotrebama koje čine visoki predstavnici u kontinuitetu.

Naime, Milorad Dodik boravio je u dvodnevnoj poseti Moskvi, gde se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Nikolajem Patruševom.

Na početku sastanka Putin je rekao Dodiku da je zahvalan Srpskoj na neutralnom stavu prema sukobu u Ukrajini.

"Zahvalni smo vam na neutralnoj poziciji po ukrajinskom pitanju. Jedino takva pozicija može da dovede do pozitivnih ishoda", kazao je Putin i naglasio da veliki broj školaraca u Republici Srpskoj poštuje rusku kulturu i uči ruski jezik.

Dodik je rekao da Srpska ima potrebu da sarađuje sa Rusijom na ekonomskom planu.

"Srpska ostaje uporna u svom stavu da ne prati politike koje idu za tim da prebace krivicu samo na jednu stranu u sukobu Ukrajini", rekao je Dodik.

"I mi mislimo da je Ruska Federacija, koja se uporno borila za svoj bezbednosni okvir i koja je pokušavala i ranije da obezbedi te garancije, naprosto bila prisiljena da započne Specijalnu vojnu operaciju. Želimo da se sukob što pre završi", naglasio je Dodik.

image