Magazin

Tri predloga za zdrav doručak

U užurbanom ritmu u kome živimo, sve manje vremena posvećujemo zdravim i izbalansiranim obrocima, najčešće iz zablude da pravilna ishrana oduzima mnogo vremena i zahteva više novca. Bilo da je u pitanju zalogaj "na brzaka" pre posla ili vikend obrok "natenane", zdrav doručak je odličan način da započnete dan.
Tri predloga za zdrav doručak© freepik/Racool_studio

Ako nemate više ideja za doručak, donosimo vam predloge namirnica koje su zdrave i ukusne, a čija priprema ne oduzima mnogo vremena.

Ovsene pahuljice

Ovsene pahuljice su idealan izbor za doručak ukoliko volite laganije obroke. Ova niskokalorična namirnica ne samo da je bogata ugljenim hidratima, proteinima i vlaknima, već u sebi ne sadrži gluten, pa je pogodna i za osobe koje su na njega osetljive. Načina za pripremu ima mnogo: možete ih pripremati u obliku granole, u vidu kaše, sa dodatkom sezonskog voća, meda, grčkog jogurta ili kikiriki putera. Za ljubitelje semenki: uz dodatak semena lana ili čija semenki - ovakav obrok biće još bogatiji nutrijentima.

Predlog za serviranje:

Jaja

Kao i ovsene pahuljice, jaja možete pripremati na najrazličitije načine. U zavisnosti od toga šta volite, možete pripremiti omlet (sa sezonskim povrćem, čedar sirom ili pančetom), jaja na oko koja ćete servirati sa tostom od avokada i salatom po izboru, ili pripremiti poširana jaja. Ukoliko vam poširana jaja zvuče komplikovano - to samo tako zvuči! Recept je prilično jednostavan: vodu sa dodatkom malo sirćeta ugrejte do tačke ključanja, a zatim u njoj kašikom napravite "vir". Prethodno razbijeno u činiji jaje "ulijte" u vir, a nakon 3 do 4 minuta ga izvadite iz vode. Jednostavnije je nego što ste očekivali, zar ne?

Ukoliko volite lepo aranžirane doručke - ovo predlog je za vas:

Smuti

Ukoliko preferirate slatke doručke  - smuti je idealan. Ovakvi obroci ne samo da su ukusni i zdravi, već i najjednostavniji za pripremu, a gotovi su za manje od 5 minuta! Umesto da dan započinjete kupovnim voćnim jogurtom koji u sebi sadrži visok nivo šećera, kao i konzervanse - pripremite kod kuće smuti. Ne samo da je daleko zdravija varijanta, već je i mnogo povoljnija, a zavisno od godišnjeg doba, možete ga pripremati sa najraznovrsnijim voćem. Jedna od ideja može biti sa ovsenim pahuljicama, borovnicama i čija semenkama - tako ćete dobiti nutritivno bogat obrok put vitamina koji će vas držati duže sitim.

Ideja za zdrav smuti:

image