Magazin

Šta je koncept "čiste ishrane" i zašto je korisna

Smatra se da ovaj koncept čini čuda za naš organizam: daje više energije, poboljšava raspoloženje i imunitet, a koža postaje glatka i blistava.
Šta je koncept "čiste ishrane"  i zašto je korisna© unsplash.com / Anna Pelzer

Brojni nutricionisti, dijetetičari, ali i holivudske zvezde poput Gvinet Paltrou i Zoe Saldane zaklinju se u koncept čiste ishrane (clean eating) prvenstveno zbog koristi koje ona ima po zdravlje.

Čista ishrana nije nikakva dijeta, već samo način ishrane koji u svojoj osnovi ima uživanje u hrani u onom obliku u kom je priroda "odredila", pri čemu je put do našeg tanjira krajnje pojednostavljen. Drugim rečima - kada je čovek prvi put došao na ideju da pojede krompir, sigurno nije razmišljao o tome da on bude u obliku čipsa, a piletinu nije pripremao u obliku "nagetsa".

Koji su to osnovni principi čiste ishrane? Evo nekih:

  • Eliminisanje toksina iz ishrane,
  • Konzumiranje neprerađenih namirnica,
  • Ishrana bazirana na povrću, voću i žitaricama celog zrna, umesto na mesu,
  • Smanjenje unosa natrijuma.

Ovakvom ishranom održava se uravnotežen nivo energije, za razliku od čestih oscilacija koje se javljaju kao posledica prerađene, masne i hrane sa dodacima šećera. Svaka kalorija koju unesete bogata je nutritivnom vrednošću, dok su konzervansi, boje i šećeri u potpunosti isključeni iz ishrane.

Verovatno ste nakon što ste pročitali sve ovo stekli utisak da su obroci koji podrazumevaju koncept čiste ishrane bezukusni, ali spremni smo da vas razuverimo, time što smo pripremili tri ideje za doručak, ručak i večeru, koji će vam se sigurno dopasti.

image
VV inauguration
banner