Rusija

Ruski brodovi "Gromki" i "Rezki" uplovili u kinesku luku: Počinju vojne vežbe "Pomorska saradnja 2024"

Posade brodova Ratne mornarice Rusije i Kine izvešće vežbe protivvazduhoplovne odbrane i protivpodmorničkih operacija uz angažovanje pomorske protivpodmorničke avijacije

Korvete "Gromki" i "Rezki" Tihookeanske flote uplovile su u kinesku luku Džanđang kako bi učestvovale u zajedničkoj pomorskoj vežbi "Pomorska saradnja – 2024", Ratne mornarice Rusije i Ratne mornarice Kine, koja će biti održana od 15. do 17. jula.

Ministarstvo dobrane Ruske Federacije objavilo je snimak ruskih brodova na pristaništu u kineskoj luci koje su dočekali predstavnici pomorskih snaga Narodnooslobodilačke armije Kine, ambasade Rusije i lokalne administracije.

Posade brodova Ratne mornarice Rusije i Kine izvešće vežbe protivvazduhoplovne odbrane i protivpodmorničkih operacija uz angažovanje pomorske protivpodmorničke avijacije.

Nakon što su se ruski brodovi usidrili u kineskoj luci Džanđang, počela je ceremonija otvaranja vežbe "Pomorska saradnja 2024".

Rusku ratnu mornaricu tokom boravka u kineskoj luci čekaju zajednički sastanci rukovodilaca vežbom, na kojem će posade mornarica obeju zemalja utvrditi etape vežbe. Nakon toga će uslediti sastanak radnih grupa dve zemlje o epizodama vežbe, praktične obuke, izrade planiranih akcija na mapi. Vežbe neće proći bez kulturnog programa za posadu ruskih brodova kao i bez posete lokalnih atrakcija i zajedničkih sportskih događaja, precizirali su u ruskom Ministarstvu odbrane.

Zajedničke vojne vežbe oružanih snaga Narodne Republike Kine i Ruske Federacije imaju za cilj da prodube strateško partnerstvo i pokažu odlučnost i sposobnosti dve strane u zajedničkom suprotstavljanju bezbednosnim pretnjama, saopštilo je ranije kinesko Ministarstvo odbrane.

"U skladu sa godišnjim planom i bilateralnim sporazumima Kine i Rusije, početkom jula, u vodenom i vazdušnom prostoru u blizini grada Džanđang na jugu zemlje, vojske dve zemlje počele su zajedničke vežbe 'Pomorska saradnja 2024'", navodi se u saopštenju.

Od 15. do 17. jula održaće se praktična faza vežbe tokom koje će posade brodova posade ruske i kineske mornarice izvesti zajedničke vežbe PVO i protivpodmorničke vežbe.

Prva zajednička pomorska vežba ruske i kineske ratne mornarice održana je 2005. godine u Žutom moru, a od 2012. godine redovno se održavaju u raznim regionima.

image