Svet

Zajedničke pomorske vežbe na Bliskom istoku: Šta Rusija, Kina i Iran poručuju Zapadu?

Moskva, Peking i Teheran nastavljaju sa jačanjem vojne saradnje, a pomorske vežbe u Omanskom zalivu održavaju se šestu godinu zaredom
Zajedničke pomorske vežbe na Bliskom istoku: Šta Rusija, Kina i Iran poručuju Zapadu?www.globallookpress.com © Iranian Army Office

Pomorske snage Rusije, Kine i Irana šestu godinu zaredom učestvuju u pomorskim vežbama poznatim kao "Pomorski bezbednosni pojas 2024" u Omanskom zalivu.

Vežbe, u kojima učestvuje više od 20 brodova iz tri zemlje, imaju za cilj jačanje pomorske saradnje i očuvanje regionalnog mira i stabilnosti, navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva odbrane.

Iako je reč o redovnim vežbama koje se organizuju već nekoliko godina, one se ove godine održavaju u izmenjenom geopolitičkom kontekstu – s obzirom na povećane tenzije na Bliskom istoku nakon izbijanja rata u Pojasu Gaze i krize u Crvenom moru.

Iranski admiral Amrolah Nozari rekao je da vežbe pokrivaju 17.000 kvadratnih kilometara mora u oblasti od strateškog značaja za ceo svet.

"Ova oblast obuhvata tri od pet svetskih strateških moreuza, smeštenih u severnom regionu Indijskog okeana, koji je ključno čvorište za energetski i trgovinski saobraćaj na globalnom nivou", rekao je Nozari, a prenosi iranska novinska agencija Tasnim.

Pomorske vežbe "Pomorski bezbednosni pojas" održavaju se svake godine od 2018. Pored tri stalne zemlje učesnice, vežbama su prisustvovali predstavnici oružanih snaga Azerbejdžana, Indije, Kazahstana, Omana, Pakistana i Južne Afrike.

Koji brodovi učestvuju?

Prema dostupnim informacijama, poznato je da u vežbi učestvuje 20 brodova. Između ostalih, učestvuju kineski razarač "Urumki" klase "tip 52", fregata "Linji" klase "tip 54a", ruska krstarica "Varjag" klase "slava" i fregata "Maršal Šapošnikov" i iranske fregate "Alborz" klase "alvand" i "Jamaran" klase "modž".

Prema rečima portparola vežbi, admirala Mustafe Tadžadinija, cilj zajedničkih aktivnosti je učvršćivanje međusobne saradnje tri države, unapređenje trgovine i sposobnosti za borbu protiv terorizma i piraterije, zatim podrška humanitarnim aktivnostima i razmena informacija.

Imajući u vidu naoružanje svih pomenutih brodova, nema sumnje da je "Pomorski bezbednosni pojas 2024" i svojevrsna poruka za SAD i mornarice drugih država koje učestvuju u operaciji "Čuvar prosperiteta".

Naime, ovi brodovi imaju bogat arsenal naoružanja, a najmoćnija sredstva svakog njih jesu protivbrodske krstareće rakete i protivpodmornička torpeda velike razorne moći.

Prvog dana vežbi, brodovi tri zemlje izveli su zajedničko taktičko manevrisanje u okviru određenih pomorskih teritorija, a sprovedene su i vežbe pucanja i borbe protiv bespilotnih letelica i besposadna plovila.

Drugog dana održani su vežbe borbe protiv piraterije, dok su za poslednji dan vežbi zakazane su zajedničke borbene obuke mornara iz različitih zemalja.

Pomorske vežbe – projekcija moći zemalja učesnica

Kako navodi direktor međunarodnih bezbednosnih studija u istraživačkom centru RUSI u Londonu Nil Melvin, pomorska vežba je deo "dugoročnog obrasca sve bliže saradnje tri države".

"To nije baš savez, ali postoji sve veći nivo koordinacije. To je takođe signal Zapadu da oni nisu jedine 'sile u gradu' u oblasti koja je strateški značajna", rekao je on za portal "Nešenal".

Vojni analitičar Tim Ripli smatra da vežbe koje se održavaju toliko daleko od matičnih luka pokazuju da mornarice ove tri zemlje imaju mogućnost projekcije sopstvene moći.

"Ovo pokazuje da Britanci i Amerikanci očigledno nisu jedina sila u regionu Crvenog mora. Oni moraju da primete da i drugi imaju interese", naglasio je on.

Vežbe "Pomorski bezbednosni pojas 2024" održavaju se relativno blizu obala Jemena i tesnaca Bab el Mandeb, koji je poslednjih meseci postao jedno od svetskih žarišta, nakon što su Huti krajem prošle godine počeli sa napadima na brodove navodno povezane sa Izraelom u znak solidarnosti na stanovništvom Gaze.

Zapad je krajem decembra na to odgovorio formiranjem koalicije zemalja i pokretanjem operacije "Prosperiti gardijan", koja za cilj ima sprečavanje napada Huta. SAD i Velika Britanija su otišle korak dalje i 12. januara su započele seriju udara na položaje Huta u samom Jemenu.

To znači da se vojni brodovi većine vodećih svetskih pomorskih sila danas nalaze na istom geografskom prostoru.

Ipak, kako piše "Global tajms", cilj vežbi je isključivo uspostavljanje pomorske bezbednosti, kao i da one nisu usmerene protiv trećih zemalja.

image