Svet

"Pomorski pojas bezbednosti – 2024": Združene pomorske vežbe Rusije, Irana i Kine u Omanskom zalivu

Predstavnici ratnih mornarica Pakistana, Kazahstana, Azerbejdžana, Omana, Indije i Južne Afrike će prisustvovati kao posmatrači, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova
"Pomorski pojas bezbednosti – 2024": Združene pomorske vežbe Rusije, Irana i Kine u Omanskom zalivuwww.globallookpress.com © Iranian Army/Keystone Press Agency

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je grupa ruskih ratnih brodova stigla danas u Iran kako bi učestvovala u vežbama sa Iranom i Kinom u Omanskom zalivu i Arabijskom moru.

"Ruski brodovi će učestvovati u pomorskoj vežbi 'Pomorski pojas bezbednosti – 2024'. U njoj će učestvovati i brodovi i pomorska avijacija Irana i Kine. Predstavnici ratnih mornarica Pakistana, Kazahstana, Azerbejdžana, Omana, Indije i Južne Afrike će prisustvovati kao posmatrači", saopštilo je ministarstvo.

Kako se navodi, praktični deo vežbi biće održan u vodama Omanskog zaliva u Arapskom moru.

Glavna svrha manevara je razrada plana za bezbednost pomorskih privrednih aktivnosti, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je dodalo da će pored raketne krstarice "Varjag" biti uključena i fregata Maršal Šapošnjikov, dva ratna broda i brod za snabdevanje kineske mornarice, kao i više od deset brodova, čamaca, pomoćnih plovila i tri helikoptera iranske mornarice. uključeni u vežbe.

image