Svet

Prolećne vojne vežbe SAD i Južne Koreje: Neutralizovanje nuklearnih pretnji Severne Koreje

Prve vežbe dveju zemalja otkako je Pjongjang u novembru poništio međukorejski vojni sporazum iz 2018. godine
Prolećne vojne vežbe SAD i Južne Koreje: Neutralizovanje nuklearnih pretnji Severne Korejewww.globallookpress.com © Kim Jae-Hwan

Vojske Južne Koreje i SAD započele su svoje prolećne vežbe s dvostruko više vojnika u odnosu na prošlu godinu, a sa ciljem što boljeg suprotstavljanja sve većim nuklearnim i raketnim pretnjama Severne Koreje.

Vežbe "Fridom šild" (Štit slobode), koje će trajati od 4. do 14. marta, izvode se u trenutku kada Severna Koreja nastavlja da razvija svoje nuklearne sposobnosti testiranjem projektila i drugog oružja, navodi Rojters.

Ovo će biti prve vežbe dveju zemalja otkako je Pjongjang u novembru poništio međukorejski vojni sporazum iz 2018.

Takođe, američke i južnokorejske vazdušne snage započele su i petodnevne godišnje vežbe na nivou bataljona, saopštilo je ministarstvo odbrane u Seulu.

"Fridom šild" će uključivati dvostruko više vojnika s obe strane u odnosu na prošlu godinu, a kombinovane terenske obuke uključuju vazdušne napade i vazdušne udare, saopštio je združeni generalštab južnokorejske vojske.

Vežbe su primarno usmerene na neutralizovanje nuklearnih pretnji Severne Koreje, uključujući identifikovanje i pogađanje krstarećih projektila, za koje je Pjongjang naveo da mogu da nose nuklearne bojeve glave, rekao je portparol generalštaba pukovnik Li Sung Džun, te dodao da će scenario nuklearnog napada biće integrisan u letnje vežbe.

Pjongjang je oštro reagovao na vežbe SAD i Južne Koreje, nazivajući ih probama za nuklearni rat. Seul i Vašington tvrde da su vežbe odbrambene i odgovor na pretnje Severa, podseća Rojters.

image