Rusija

Kremlj o pokušajima atentata Kijeva na ruskog lidera: Putinova bezbednost je na najvišem nivou

Komentarišući reči komentarisao reči Kirila Budanova o neuspešnim pokušajima atentata na ruskog predsednika, Dmitrij Peskov je istakao da je bezbednost Putina na neophodnom nivou
Kremlj o pokušajima atentata Kijeva na ruskog lidera: Putinova bezbednost je na najvišem nivouGetty © Pier Marco Tacca

Bezbednost predsednika Rusije Vladimira Putina je na odgovarajućem nivou, poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Na ovaj način je prokomentarisao reči šefa Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane Kirila Budanova o neuspelim pokušajima atentata na Vladimira Putina.

Budanov je ranije rekao da je Kijev pokušao da ubije ruskog predsednika Vladimira Putina, ali su ti pokušaji bili neuspešni, preneo je ukrajinski medij "Strana".

Britanski tabloid "San" je 2022. godine pisao da je došlo do eksplozije u koloni koja je pratila vozilo predsednika Rusije u Moskvi, međutim, Peskov je i tada demantovao tu informaciju.

Takođe, kijevski režim je 2023. godine pokušao da izvrši napad dronom na rezidenciju predsednika Putina u Kremlju.

Krajem marta, šef ukrajinske Službe bezbednosti Vasilij Maljuk nagovestio je umešanost agencije u atentate i pokušaje ubistva istaknutih ličnosti političkog i društvenog života Rusije i Ukrajine.

A i sam Budanov je u maju 2023. godine priznao da je kijevski režim umešan u pokušaje ubistva poznatih Rusa. 

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je 2023. prokomentarisao pretnje kijevskog režima upućene ruskom lideru, nazvavši Ukrajinu terorističkom državom. Ministar spoljnih poslova je tu ocenu dao, s obzirom na to da su pretnje uputili savetnik šefa kabineta lidera kijevskog režima Mihail Podoljak i Aleksej Danilov, koji je tada bio na mestu sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu.

image