Rusija

Finska uvodi nova ograničenja za prijem izbeglica na granici sa Rusijom

Finske vlasti smatraju da druge države koriste tražioce azila kao instrument uticaja
Finska uvodi nova ograničenja za prijem izbeglica na granici sa RusijomGetty © Giulio Paletta/UCG/Universal Images Group

Finski predsednik Aleksandar Stub odobrio je ograničenje za prijem izbeglica na granici sa Rusijom, saopštila je njegova kancelarija.

Shodno dokumentu, finska vlada će moći da ograniči prijem izbeglica na određenom delu granice. Konkretno migranti neće moći da uđu na određenu teritoriju Helsinkija i biće proterani.

Finske vlasti nisu zadovoljne jer druge države, kako se u saopštenju navodi, koriste tražioce azila kao instrument uticaja.

Takođe, nova mera se ne odnosi na izbeglice u posebno ugroženim situacijama. Zakon će stupiti na snagu 22. jula i biće na snazi godinu dana.

Finska je u novembru prošle godine zatvorila kontrolne punktove na granici sa Rusijom, a ministarka unutrašnjih poslova Mari Rantanen rekla je da Finska može da ih otvori kada se promeni bezbednosna situacija.

Granica između Finske i Rusije zatvorena je odlukom Helsinkija koji se pravdao navodnim nekontrolisanim prilivom izbeglica iz trećih zemalja.

Istovremeno, Helsinki je za to okrivio Moskvu, dok su u Kremlju istakli da je rusofobični stav, kojeg se pridržavaju vlasti susedne zemlje, za duboko žaljenje. Kremlj je saopštio da ruski graničari poštuju sva uputstva, granični prelaz koriste oni koji na to imaju zakonsko pravo, a za Moskvu su navedene optužbe neprihvatljive.

Finske vlasti su režirale "migracionu krizu" na granici sa Rusijom po naredbi SAD, kako bi imale opravdanje da razmeste NATO vojsku, rekao je prvi zamenik direktora i rukovodilac Pogranične službe FSB-a Vladimir Kulišov i otkrio detalje kako plana Helsinkija.

image