Rusija

Finska: Zapad se sprema za novi hladni rat sa Rusijom

Zapadne države su povećale vojnu proizvodnju kako bi dodatno podržale Ukrajinu i suprotstavile se Kremlju, tvrdi finski ministar odbrane
Finska: Zapad se sprema za novi hladni rat sa RusijomGetty © Photo by Sean Gallup

Zapadne države se spremaju za novi hladni rat sa Rusijom, kaže finski ministar odbrane Anti Hakenen tokom posete Vašingtonu ove nedelje gde je potpisao novi sporazum o odbrani sa SAD, prenosi "Politiko".

"Rusija je sposobna da nastavi ovaj sukob dugi niz godina, ocenio je finski ministar i dodao da mnogi precenjuju situaciju kada tvrde da Zapad i Ukrajina pobeđuju.

Zapadne države su ušle u "novi hladni rat" sa Rusijom i povećale vojnu proizvodnju kako bi dodatno podržale Ukrajinu i suprotstavile se Moskvi, ukazuje Hanken.

Hakanenova vlada je objavila da udvostručuje proizvodnju municije, obavezujući se da će veliki deo poslati u Ukrajinu, ali je sam ministar odbio da otkrije koliko će i kog oružja biti proizvedeno.

Kako je rekao predsednik Rusije Vladimir Putin, Rusija ne želi sukob sa NATO zemljama, nema nikakve teritorijalne pretenzije prema njima, ali Severnoatlanska alijansa na čelu sa Amerikom veštački stvara probleme, jer ne želi da ima konkurenta kakva je Moskva.

Komentarišući rusko-finske odnose, Putin je rekao da, dok Helsinki nije stupio u NATO, nije bilo nikakvih problema, svi nesporazumi su rešavani dogovorom, ali će ih sada biti, jer će Rusija blizu finske granice da formira Lenjingradski vojni okrug i koncentriše tamo vojne formacije.  

image