Rusija

Peskov: Rusija spremna za pregovore sa SAD, ali pod našim uslovima

Sjedinjene Države znaju da Ukrajina ne može da pobedi u oružanom sukobu sa Rusijom, jer nikada neće moći da parira ruskim vojnim i ekonomskim potencijalima, što sav otpor čini beskorisnim, poručuje portparol Kremlja
Peskov: Rusija spremna za pregovore sa SAD, ali pod našim uslovima© Alexander Legky/Global Look Press

Što se tiče predstojećih izbora u SAD i pitanja koga bi ruski predsednik Vladimir Putin više voleo za američkog predsednika, odgovor je onog koji je "konstruktivniji" prema Rusiji i razume važnost dijaloga, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za En-Bi-Si njuz.

"Ruski predsednik je spreman da sarađuje sa svakim ko će razumeti da od sada mora biti oprezniji sa Rusijom i da u obzir moraju da se uzmu njene zabrinutosti. Moskva je otvorena za pregovore sa Vašingtonom, ali pod našim uslovima", kazao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li bi Putin mogao da sarađuje sa republikanskim liderom i bivšim predsednikom Donaldom Trampom.

Tramp je ranije pohvalio Putinov stil vođenja države, za šta je optužen da se priklanja ruskom lideru, a nedavno je rekao da ceni pohvale ruskog predsednika o njegovom planu da "reši rat u Ukrajini u roku od 24 sata, ako bude ponovo izabran".

"Sumnjam u Trampovu tvrdnju da će okončati rat u Ukrajini u jednom danu, jer je taj sukob preteško rešiti tako lako", ocenio je Peskov.

SAD znaju da Ukrajina neće moći da pobedi Rusiju

Peskov je dodao da Sjedinjene Države odlično znaju da Ukrajina ne može da pobedi u oružanom sukobu sa Rusijom, kazao je Peskov.

"SAD govore Ukrajincima: 'Idite i umrite. Ne brinite, mi ćemo vam dati dovoljno novca i oružja, ali morate ići u sukob.' A odlično znaju da ne mogu da pobede", naveo je portparol Kremlja.

Peskov je optužio SAD i Zapad za nepotrebno odugovlačenje rata u Ukrajini i slanje raznih poruka Kijevu o podršci koju će dobiti, istakavši da je Amerika snažno uključena u sukob.

"To je hibridni rat, koji zapravo vode Sjedinjene Države protiv Rusije. Čak i ako se podrška Zapada nastavi, Ukrajina nikada neće moći da parira ruskim vojnim i ekonomskim potencijalima, što sav otpor čini beskorisnim, a signali Vašingtona njenom rukovodstvu su kontradiktorni", poručio je portparol Kremlja.

image