Rusija

Putin poručio: Pobeda će biti naša, treba verovati u veliki ruski narod

Zadaci Specijalne vojne operacije u Ukrajini su isti kao i pre, a mir će biti postignut onda kada Rusija postigne svoje ciljeve, izjavio je ruski predsednik na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za novinare
Putin poručio: Pobeda će biti naša, treba verovati u veliki ruski narod© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Za zemlju kao što je Rusija njeno postojanje bez suvereniteta nije moguće, jer nje u tom slučaju neće biti. Treba verovati u veliki ruski narod, jer u toj veri je zalog uspeha, preporoda i razvoja Rusije, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za novinare.

"Rusija ne može da postoji bez suvereniteta, jer neće postojati u onom obliku u kojem je postojala hiljadama godina. Reč je o jačanju bezbednosti, javnog suvereniteta, obezbeđivanju prava građana i bezbednosti u sferi ekonomije, tehnologije i razvoju parlamentarizma", kazao je Putin.

Govoreći o Specijalnoj vojnoj operaciji (SVO) u Ukrajini, ruski predsednik je poručio da će "Rusija pobediti". Istakao je da su ciljevi i zadaci SVO isti kao i pre, a da će mir biti postignut onda kada Rusija postigne svoje ciljeve.

"Naši ciljevi se ne menjaju. Denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine, njen neutralni status", rekao je Putin, odgovarajući na pitanje kada će biti mira, napomenuvši da Rusija nikada nije odbila pregovore sa Ukrajinom.

Ukrajina je dobila od Zapada sve što su joj obećali, ako ne i više vojne pomoći, naveo je ruski lider.

"Što se tiče demilitarizacije, Ukrajina dobija dosta naoružanja, koje će uskoro početi da ponestaje. Isporučili su Kijevu sve što su zapadne zemlje obećale da će isporučiti, pa čak i više. Međutim, ruska vojska nastavlja da uspešno uništava ovo oružje", naglasio je.

Ruski bankarski sektor stabilan, plate rastu

Ekonomska stabilnost Rusije iznenadila je ne samo strane zemlje, nego i mnoge od nas, a glavni pokazatelj - rast BDP, do kraja godine porašće više od tri odsto što je dobar znak, naveo je Putin.

"Učinili smo dobar korak napred. Rast industrijske proizvodnje je 3,6 odsto, dok je rast u prerađivačkoj industriji 7,6 odsto", naveo je.

On je dodao da je ruski bankarski sektor stabilan, kao i da će realni raspoloživi dohodak stanovnika takođe porasti.

"Realne plate će porasti za osam odsto. Ovo je minus inflacija. Razumem da neće svi imati ovo, ali u proseku za zemlju ova statistika je tačna. Od 1. januara povećanje minimalne zarade biće 18 odsto. Nivo nezaposlenosti sada iznosi 2,9 odsto, i tako nikada nije bilo u istoriji Rusije. To je odlično postignuće", naglasio je predsednik.

Putin je dodao da se i spoljni dug Rusije smanjuje, kao i da ruske kompanije uspešno vraćaju sve kredite koje su dobile od zemalja ili organizacija u inostranstvu.

Rusija i Kina su zalog stabilnosti u svetu

Saradnja Rusije i Kine je na do sada najvišem nivou, istakao je predsedniki dodao da se očekivalo da će tek naredne godine trgovinski promet između zemalja biti 200 milijardi dolara, ali on je već ove godine premašio taj cilj.

"U prvom kvartalu sledeće godine ćemo sumirati rezultate, ali mislim da će biti oko 220-230 milijardi dolara", precizirao je Putin.

Rusija i Kina stabilno razvijaju odnose u raznim sferama, u industriji, tehnologiji i slično, a motivacija dobrom tempu razvoja je bila poseta kineskog lidera Si Đinpinga Moskvi ove godine.

Rusko-kineski odnosi su suštinski garant stabilnosti u svetu, kaže Putin.

"Vidimo šta se dešava i u Kini i u Rusiji i kako SAD pokušavaju da na teritoriju Azije prebace NATO aktivnosti, iako to izlazi iz okvira ciljeva Severoatlanske alijanse, koja kao takva nema šta da traži na azijskom kontinentu", naglasio je.

Međutim Vašington tamo ipak stvara vojne blokove i čini situaciju napetom, ocenio je.

S druge strane Rusija i Kina ništa slično ne rade. "Mi ne stvaramo blokove i naše akcije nisu usmerene ni protiv koga. Radimo za dobrobit naših naroda i država", istakao je.

Zapad s druge starane uvek pokušava da napreduje protiv nekoga, zaključio je.

Rusija i Republika Srpska imaju isti stav

Rusija zna kakva je situacija u Republici Srpskoj i BiH, a procena situacije ruskog i tamošnjeg rukovodstva je jednaka, istakao je Putin odgovarajući na pitanje novinarke iz Republike Srpske o situaciji u BiH i konfliktima na Balkanu.

"Budućnost treba da odrede oni koji danas tamo žive. Našu politiku prema RS i BiH ćemo graditi upravo po tom principu", ocenio je Putin.

Bez obzira na to kakve se odluke nameću, mišljenje lokalnog stanovništva mora da se uzme u obzir, poručuje Putin.

Žalosno je što na prostoru BiH ne postoje ruski mediji, kaže Putin odgovarajući na pitanje novinarke o dominaciji zapadnih medija na prostoru Balkana.

"Nemate pristup RT-u? Nemate? Treba o tome da razmislimo i da vidimo šta možemo s tim da uradimo", kaže predsednik.

SAD digle u vazduh Severni tok

Putin je naveo da su gasovod Severni tok digle u vazduh SAD ili neko pod njihovim uticajem, kao i da je jedna od linija gasovoda u funkciji, ali da Nemačka ne dozvoljava njeno puštanje.

"To što Evropa ne dobija dovoljno gasa je njihov problem. Čudno, pokušali su da nam prebace krivicu da nešto ne prodajemo. To je potpuna glupost, jer nismo mi zatvorili Gasovod Jamal – Evropa u Poljskoj, mi nismo zatvorili drugi krak gasovoda kroz teritoriju Ukrajine. Ukrajina je to uradila", naveo je.

image