Rusija

Direktna linija sa Putinom: Godišnja konferencija predsednika Rusije uživo na RT Balkan

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin održaće 14. decembra tradicionalnu godišnju konferenciju za koju je, ove godine, pristiglo 1,5 milion pitanja

Ruski predsednik Vladimir Putin održaće godišnju pres-konferenciju 14. decembra sa početkom od 10 časova, a prenos uživo, uz simultani prevod na srpski jezik, možete pratiti na RT Balkan.

Ruski predsednik tradicionalno se obraća javnosti na konferenciji "Direktna linija sa Vladimirom Putinom" na kojoj odgovara na pitanja koja mu građani postavljaju telefonom, mejlom, pismima ili putem društvenih mreža.

Ove godine ruskom predsedniku je stiglo više od 1,5 miliona pitanja, što svedoči o sve većoj popularnosti ovog događaja, javlja danas ruska televizija "Rusija 1".

Najveći broj pitanja stigao je putem telefona (oko 952.000), oko 408.000 pitanja stiglo je preko SMS poruke, a još 96.000 njih - putem sajta. 

Teme koje su najviše interesovale građane ovaj put su SVO, medicina, obrazovanje i komunalne delatnosti, ali i sportska tematika. Jedan od predloga, takođe, pretpostavlja i stvaranje ruskog analoga Međunarodnog olimpijskog komiteta, kako bi se sportisti zaštitili od politike, prenose "RIA Novosti". 

Prvi put Putin je odgovarao na pitanja u "Direktnoj liniji" 2001. godine, od kada se ta konferencija održava stalno, a nije održana 2004, 2012. i 2022. godine. Putin je kombinovao uključenja uživo sa konferencijom za novinare 2020. godine, kada je pandemija kovida poremetila tu rutinu.

Najduža konferencija održana je 2013, kada je trajala četiri sata i 47 minuta.

Odgovarajući na pitanje koliko će ovaj događaj trajati ovog decembra, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da "velika konferencija za štampu i direktna linija sa Putinom nemaju unapred određen i jasan tajming, i da je to uvek veoma dugačak i značajan događaj".

image