Rusija

Kremlj: Dopada nam se stav Mađarske, dovoljno su nezavisni da brane svoje interese

Portparol Kremlja govorio je i o odluci Finske da rasporedi američke vojne baze, kao i o ulasku Ukrajine i Moldavije u EU
Kremlj: Dopada nam se stav Mađarske, dovoljno su nezavisni da brane svoje interese© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Mađarska je dovoljno nezavisna zemlja da brani sopstvene interese, Rusija pažljivo čita medijske izveštaje o praksi odlučivanja u EU, izjavio je pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov povodom odluke Evropske unije da pokrene pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom.

Ranije je na samitu EU odlučeno da se započnu pregovori sa Ukrajinom i Moldavijom o njihovom članstvu u EU. Mađarski premijer Viktor Orban, koji na samitu nije glasao o toj odluci, izjavio je da je sama "Evropska komisija u svojim preporukama od 8. novembra priznala da Ukrajina još nije ispunila tri uslova za pokretanje pregovora o članstvu".

"Mađarska je suverena zemlja i ima svoje interese, koja za razliku od mnogih drugih evropskih zemalja, veoma ih čvrsto brani, što se nama inače dopada", kazao je Peskov, odgovarajući na pitanje o reakciji Kremlja na Orbanove izjave.

On je podsetio na reči predsednika Vladimira Putina da "ne treba misliti da su Mađarska i niz drugih zemalja koje brane svoje interese proruski nastrojene".

"One uopšte nisu proruski orijentisani, jednostavno su svesni, dovoljno nezavisni da brane sopstvene interese. I to je verovatno još uvek stvar EU, odnosi Mađarske sa Evropskom komisijom nisu naša stvar", dodao je Peskov.

NATO vojska u Finskoj je pretnja

Peskov se osvrnuo na odluku Finske da potpiše dokumente o raspoređivanju američkih vojnih baza na svojoj teritoriji, poručivši da Rusija žali zbog novonastale pretnje iz te zemlje, sa kojom je ranije imala odlične odnose. 

"To će dovesti do povećanja napetosti između Ruske Federacije i Finske. Imali smo odlične odnose sa Finskom i niko nikome nije pretio, nije bilo problema, nije bilo niakvih tužbi, niko nikom nije zadirao u interese. Postojalo je međusobno poštovanje", ukazao je.

Kako je dodao, sada kada je Finska postala članica NATO-a i kada će vojna infrastruktura ući u Finsku, za rusku stranu će taj potez "očigledno predstavljati pretnju".

Ni Ukrajina ni Moldavija ne ispunjavaju kriterijume za ulazak u EU

EU je uvek imala prilično stroge kriterijume za pristupanje Uniji, a očigledno je da u ovom trenutku ni Ukrajina ni Moldavija ne ispunjavaju te kriterijume, ocenio je portparol Kremlja.

Ranije je na samitu EU odlučeno da se započnu pregovori o budućem članstvu u EU sa Ukrajinom i Moldavijom.

"Odluka Evropske unije da otpočne pregovore o pristupanju Ukrajine i Moldavije je ispolitizovana, očigledno je da ove zemlje ne ispunjavaju kriterijume za prijem u taj savez", istakao je Peskov, podsetivši da proces pridruživanja Evropskoj uniji može da traje dugo, decenijama. 

Kako je dodao, EU već prolazi kroz ne baš najbolja vremena u svojoj istoriji, kako sa stanovišta funkcionisanja, tako i sa stanovišta ekonomije, kao i da namera da se Ukrajina, Moldavija i Gruzija prime u EU ima za cilj da "iznervira Rusiju".

image