Svet

EU otvara pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom, BiH kada ispuni kriterijume

Premijer Mađarske Viktor Orban kaže da ta država nije žele da učestvuje u "lošoj odluci" Evropskog saveta
EU otvara pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom, BiH kada ispuni kriterijumewww.globallookpress.com © Thomas Trutschel/PHOTOTHEK

Evropski savet odlučio je danas da otvori pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom, saopštio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

On je na društvenoj mreži Iks naveo da je Evropski savet dodelio status kandidata Gruziji.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozdravio je sporazum lidera EU i rekao da je u pitanju "pobeda Ukrajine i cele Evrope, pobeda koja motiviše, inspiriše i jača".

Premijer Mađarske Viktor Orban objavio je da Mađarska nije želela da učestvuje u "lošoj odluci" Evropskog saveta i odaljila se od te odluke.

"Ali 26 država članica je bilo nepokolebljivo da ova odluka mora biti doneta, pa je Mađarska odlučila da, ako 26 njih tako odluči, onda oni treba da idu sopstvenim putem", naveo je Orban na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, Mađarska nije želela da učestvuje u toj lošoj odluci i stoga se danas sklonila.

Šarl Mišel, takođe je saopštio da će EU otvoriti pregovore sa Bosnom i Hercegovinom "jednom kada se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo".

Evropski savet, dodao je Mišel, pozvao je Evropsku komisiju da ga izvesti do marta u cilju donošenja takve odluke",

"To je jasan signal nade za njihov narod i za naš kontinent", istakao je Mišel.

On je kazao da je odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom izuzetno važna za kredibilitet EU i "veoma moćan politički signal".

"Želimo da podržimo Ukrajinu, to je izuzetno važno. Ovo je veoma moćan politički signal, veoma moćna politička odluka", rekao je Mišel novinarima u Briselu.

On je ocenio da je narodu Ukrajine poslata poruka da je EU na njihovoj strani.

Na pitanje kako su uspeli da donesu ovakvu odluku, Mišel je odgovorio da se mnogo radilo na pripremi ovog samita.

"Bilo je važno da se nijedna država članica ne usprotivi odluci i zato smo bili u prilici da večeras objavimo ovo. Nastavljamo da radimo", rekao je Mišel.

On je dodao da se nastavlja rad i da je reč o teškoj debati.

"Uveren sam da ćemo u narednim satima uspeti da donesemo odluku i da budemo jedinstveni po ovoj temi. Želimo da podržimo Ukrajinu malom finansijskom pomoći, ali želimo da uzmemo u obzir i prioritete Evropske unije i da prilagodimo naš višegodišnji okvir", poručio je Mišel.

Šolc: Snažan znak podrške Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je dogovor evropskih lidera o otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom "snažan znak podrške i perspektive" te zemlje i naglasio da Ukrajina i Moldavija pripadaju evropskoj porodici.

"Jedna stvar je jasna: ove zemlje pripadaju evropskoj porodici", poručio je Šolc na društvenoj mreži Iks.

Meloni: Italija imala vodeću ulogu u otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom

Premijerka Italije Đorđa Meloni pozdravila je odluku Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom i rekla da je Rim odigrao vodeću ulogu u tome.

Meloni je izrazila veliko zadovoljstvo zbog konkretnih koraka napred u procesu proširenja, navela je njena kancelarija, prenela je Ansa.

"Ovo je rezultat značajne vrednosti za Evropsku uniju i za Italiju, koja je nastala kao rezultat složenih pregovora u kojima je naša zemlja igrala vodeću ulogu u aktivnoj podršci kako zemalja Istočnog trija i Bosne i Hercegovine, tako i zemalja Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju.

Fon der Lajen: Ponosna sam

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je večeras da je odluka Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom i dodeli statusa kandidata Gruziji "strateška odluka" i istakla da će ovaj dan ostati urezan u istoriji EU.

Fon der Lajen je na društvenoj mreži Iks navela da je ponosna što su lideri EU ispunili svoja obećanja.

Mecola: Napravili smo istoriju

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola rekla je da je ovo "ponosan trenutak" za Evropu, Ukrajinu i Moldaviju.

"Za sve koji se bore za naše vrednosti. Za sve koji gledaju na Evropu kao na svetionik nade. Održali smo obećanja. Napravili smo istoriju. Sada ćemo zajedno pisati budućnost", poručila je Mecola.

De Kro: Orban nije iskoristio pravo veta, odluka obavezujuća za svih 27 članica

Belgijski premijer Aleksander de Kro izjavio je da mađarski premijer Viktor Orban nije iskoristio svoje pravo veta i naglasio da to znači da je ova odluka obavezujuća za svih 27 država članica jer se odluke u Evropskom savetu donose konsenzusom.

"Čuo sam da će Orban iskoristiti svoje pravo veta. Nije to učinio", rekao je De Kro, koji je prvobitno greškom nazvao Orbana predsednikom Mađarske, ali se ubrzo ispravio.

De Kro je, obraćajući se novinarima, naveo da je Orban bio veoma svestan odluke koja će biti doneta i naveo da je rezultat donošenja takve odluke početak razgovora sa Ukrajinom u ponedeljak.

"Svi znaju da su to pravila igre. Ako to odlučite i pristanete na tu odluku, što je uradilo 27 država članica u sali, ne možete posle da kažete da imate drugačije mišljenje. Ako ste deo odluke, saglasni ste sa odlukom ili posle morate da držite jezik za zubima", dodao je De Kro i odmah potom konstatovao da "nije to trebalo da kaže".

On je istakao da je odlukom Evropskog saveta da otvori pristupne pregovore sa Ukrajinom poslata poruka da je EU na strani Kijeva i da je to "važna poruka Moskvi".

De Kro je kazao i da se odlukom o Ukrajini šalje vrlo jasna poruka, a to je da je EU na strani Ukrajinaca "koji se bore za slobodu, koji se bore za poštovanje svoje zemlje".

"Poruka Moskvi je vrlo jasna: Nećemo biti zatrašeni. Evropsko jedinstvo je tu. Mi smo na strani Ukrajinaca i u najtežim trenucima", poručio je De Kro.

image