Svet

Kako je Šolc nagovorio Orbana da ne uloži veto na pregovore o članstvu Ukrajine EU

Umesto da priloži veto, mađarski premijer je odlučio da izađe iz prostorije u trenutku kada su lideri EU glasali o ovom pitanju, a "Politiko" saznaje da ga je na taj potez nagovorio nemački kancelar
Kako je Šolc nagovorio Orbana da ne uloži veto na pregovore o članstvu Ukrajine EUwww.globallookpress.com © Dts Nachrichtenagentur/Keystone Press Agency

Nemački kancelar Olaf Šolc stoji iza Orbanove odluke da ne bude prisutan u trenutku kada su se lideri EU izjašnjavali o započinjanju pristupnih pregovora sa Ukrajinom, i time ne spreči ostale članice da sprovedu šta su namerile, ali i da ujedno ostane veran svojoj poziciji protivljenja tom potezu, piše "Politiko".

"Otprilike tri sata nakon diskusija koje su zapale u ćorsokak između lidera EU o pristupanju Ukrajine bloku, nemački kancelar je predložio premijeru Mađarske Viktoru Orbanu: Možda biste mogli da uzmete kafu ispred", piše list.

Podsetimo, mađarski premijer je u više navrata obećavao da će sprečiti započinjanje pristupnih pregovora sa Ukrajinom, budući da je za takvu odluku potrebna saglasnost svih članova. Međutim, na jučerašnjim pregovorima Orban nije iskoristio veto, a to nisu učinile ni Slovačka i Austrija, koje su se takođe protivile tom potezu.

Pošto Orban nije uspeo da nakon više sati pregovora ubedi druge članice u svoj stav, Šolc mu je predložio da izađe iz prostorije u trenutku glasanja, kako bi ostao dosledan svojoj poziciji bez sprečavanja ostalih članica da ispune ono što su namerile.

Šolc se u svom političkom triku oslonio na pravilo EU koje podrazumeva da je jednoglasnost po nekom pitanju i dalje postignuta čak iako neka članica nije učestvovala na glasanju, navodi "Politiko", pozivajući se na diplomatske izvore.

Orban je pak iskoristio svoje pravo veta da blokira višegodišnji paket sredstava za Ukrajinu u vrednosti od 50 milijardi evra.

Mađarski premijer je takođe istakao da pregovori o pristupanju Ukrajine bloku mogu biti zaustavljeni na druge načine i pre nego što o toj odluci budu glasali parlamenti zemalja-članica.

On je poručio da Mađarska nije sprečila članice EU da pokrenu pristupne pregovore sa Kijevom jer će "imati priliku da zaustavi taj proces još 75 puta".

Orban je naglasio da početak pregovora o pridruživanju Ukrajine "sam po sebi za sada neće štetiti interesima Mađarske", ali finansiranje Ukrajine kreditima "već predstavlja neposrednu štetu njenim interesima", te da Budimpešta u tome neće učestvovati.

image