Rusija

Lavrov: Na Bliskom istoku došlo do eksplozije nasilja, SAD delimično odgovorne

U toku je sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na temu Bliskog istoka
Lavrov: Na Bliskom istoku došlo do eksplozije nasilja, SAD delimično odgovorneGetty © Spencer Platt / Staff

Eksplozija nasilja na Bliskom istoku je bez presedana i to je u velikoj meri posledica politike SAD u tom regionu, ocenio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Bliskom istoku.

Rusija, podsetimo, ovog meseca predsedava SB UN, a današnja sednica je jedna od glavnih i na njoj predsedava upravo Lavrov.

Lavrov je istakao da je Vašington postao direktan saučesnik sukoba na Bliskom istoku, budući da u region isporučuje oružje i municiju, baš kao i u slučaju Ukrajine. 

"Ukoliko Vašington obustavi podršku Tel Avivu, krvoproliće u Pojasu Gaze će se zaustaviti, ali oni to ili ne žele, ili ne mogu to da urade", poručio je ruski ministar.

Osim toga, upozorava, postoji opasnost i da bi i druge zemlje regiona mogle da se uključe u sukob i tako izazove veća eskalacija. Svakoga dana tenzije na granici Izraela i Libana rastu - rukovodstvo Izraela otvoreno govori da planira da otvori i severni front, a iz Hezbolaha poručuju da su spremni da odgovore na upad na libansku teritoriju, podsetio je. Osim toga, uzavrela situacija je i u Siriji.

"U Siriji, izraelske vazdušne snage višekratno su pojačale svoje napade širom zemlje, uključujući oblasti Damaska, Alepa, Latakije i Golanske visoravni. Na udaru su se našli ključni aerodromi i morska luka, koji su igrali važnu ulogu u isporuci hitne humanitarne pomoći"

Lavrov je ponovio da Moskva i dalje predlaže susret svih bitnih aktera koji mogu da utiču na situaciju u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, a u cilju razrešenja sukoba. Takođe, istakao je da o palestinskom pitanju ne treba razgovarati bez predstavnika Palestine.

"Ubeđeni smo da su Palestinci u stanju da samostalno određuju svoju budućnost bez uplitanja spolja, ma koliko neko želeo da o svemu odlučuje umesto njih i protiv njihove volje. To se, uzgred, odnosi i na budućnost Gaze i čitave palestinske države, iako se tokom zakulisnih pregovora faktički i ne govori o državi. Verujem da svi treba da poštuju princip 'ni reči o Palestini – bez Palestine'", rekao je šef ruske diplomatije.

image