Rusija

Još jedan antidron sistem za rusku vojsku: "Lešij" uspešno testiran

"Lešij" je tokom testiranja pokazao efikasnost i već je počela isporuka kupcima
Još jedan antidron sistem za rusku vojsku: "Lešij" uspešno testiranGetty © Scott Peterson

Konstruktori kompanije "Roselektronika" (deo "Rosteha") razvili su novi mobilni sistem za zaštitu vojnih i službenih vozila od napada bespilotnih letelica - "lešij" ("lesnik" u prevodu sa ruskog jezika), a sistem se već isporučuje kupcima, saopšteno je iz "Rosteha".

Ime sistema potiče od naziva duha zaštitnika šuma i životinja iz slovenske mitologije.

"Ometač, koji je deo kompleksa 'lešij', postavlja se na krov vozila, stvara smetanje i time formira zaštitnu kupolu nad vozilom. Zbog toga dolazi do ometanja upravljačkih signala bespilotnih letelica, uključujući i FPV dronove. Radijus dejstva je najmanje 250 metara, a sistem može efikasno raditi u pokretu, ali i dok je stacioniran", piše u saopštenju.

Kako se navodi, "lešij" je tokom testiranja pokazao efikasnost i već je pokrenuta isporuka kupcima. Inače u pitanju je sistem koji je razvio Sveruski centralni konstruktorski biro "Poljus", deo "Roselektronike".

Dodatna ispitivanja su obavljena u Institutu za istraživanje i ispitivanje elektronskog ratovanja Vojnoobrazovnog i naučnog centra Ratnog vazduhoplovstva Ruske Federacije.

"'Lešij' se može koristiti ne samo za zaštitu transportnih sredstava, već i industrijskih objekata. Naša oprema se razlikuje od postojećih ekvivalenata po svojoj visokoj pouzdanosti i niskoj ceni. Dobijamo pozitivne povratne informacije od naših kupaca o radu kompleksa i trenutno radimo na proširenju frekventnog opsega u kome sistem radi", navodi se u saopštenju.

image