Rusija

Ruski borci dobijaju modernizovano oružje za borbu protiv ukrajinskih dronova

Kako se navodi, modernizovani "argusi" pozitivno su ocenjeni od vojnika na terenu. – "Kajsant" proizvodi na stotine ovih "anti-dron pušaka" svakog meseca, a u planu je i povećanje proizvodnje
Ruski borci dobijaju modernizovano oružje za borbu protiv ukrajinskih dronova© kaysant.ru

Oružje za borbu protiv dronova "argus-antidron" je modifikovana kako bi što efikasnije ometala dejstvo ukrajinskih FPV dronova, a unapređena varijanta već je testirana i koristi se u zoni SVO, saopštila je Alena Balandina direktorka razvoja u preduzeću koje proizvodi ovaj sistem – "Kajsant", prenose "RIA Novosti".

"Naše oružje se nije mnogo promenilo u spoljašnjem izgledu, međutim povećali smo broj frekventnih opsega za detekciju dronova sa tri na šest - od 900 do 5.800 megaherca, uključujući i one frekvencije na kojima se mogu ometati FPV dronovi, što je danas najbitnije na frontu. Modifikovani primerci ne samo da se testiraju, već su isporučeni jedinicama u zoni SVO", rekla je ona tokom izložbe "Robotehnika i veštačka inteligencija".

Takođe, Balandina je navela i da su modernizovani "argusi" pozitivno ocenjeni od vojnika na terenu. Prema njenim informacijama, "Kajsant" proizvodi na stotine ovih "anti-dron pušaka" svakog meseca, a u planu je i povećanje proizvodnje.

Kao što je već poznato, FPV dronovi predstavljaju ogromnu opasnost za živu silu i sredstva ratne tehnike na bojnom polju i koriste se u različite svrhe - od izviđanja do odvlačenja pažnje radarima i raketama tokom vazdušnih napada, ali je najučestalija pojava u SVO naoružavanje ovih malogabaritnih letelica kumulativnim granatama, radi uništavanja oklopnih vozila i druge opreme.

image