Rusija

Peskov najavio odgovor EU: Ne samo da nam kradu novac, već ga koriste da Ukrajini obezbede oružje

Portparol Kremlja danas je prokomentarisao kupovinu oružja za Ukrajinu novcem od zamrznute ruske imovine i nedavno izmenjenu američku strategiju za Arktik
Peskov najavio odgovor EU: Ne samo da nam kradu novac, već ga koriste da Ukrajini obezbede oružjeGetty © Anadolu / Contributor

Moskva će odgovoriti na odluku o nezakonitom korišćenju prihoda od ruske imovine, potvrdio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući odluku EU da ovaj novac iskoristi za kupovinu oružja za Ukrajinu.

"Ovaj novac ne samo da suštinski kradu, već se on troši i na kupovinu oružja. Teško je smisliti nešto gore od toga", poručio je Peskov.

On je zatim upozorio da se radi o kršenju međunarodnog prava, te da "nema sumnje da će na ovaj ili onaj način odgovor uslediti".

"Lopovluk ne može da ostane bez srazmernog odgovora. Nema sumnje da ćemo istražiti mogućnost pravnog gonjenja onih ljudi koji su uključeni u donošenje odluka i njihovo sprovođenje, jer je to direktno kršenje međunarodnog prava, i povreda imovinskih prava", dodao je on.

Američka strategija za Arktik prožeta elementima konfrontacije

U američkoj strategiji za Arktik, koju je predstavio Pentagon, postoje elementi koji ukazuju na usmerenost na konfrontaciju sa Ruskom Federacijom, poručio je Peskov na temu izmenjene strategije Vašingtona za ovaj region.

"Arktik je područje od strateškog značaja za našu zemlju. Rusija zauzima odgovornu poziciju i doprinosi da Arktik ne postane teritorija razdora i teritorija povećane napetosti", prokomentarisao je portparol.

On ja tim povodom napomenuo da saradnja Moskve i Pekinga u toj zoni doprinosi stabilnosti i predvidljivosti na Arktiku, budući da, kako je ponovio, "rusko-kineska saradnja nikada nije bila usmerena protiv bilo koje treće zemlje ili grupe trećih zemalja, već je usmerena samo na zaštitu ove dve zemlje i poboljšanje nivoa blagostanja njihovih naroda".

image