Rusija

Uhapšen bivši zamenik ruskog ministra odbrane Dmitrij Bulgakov

Bulgakov je radio kao zamenik načelnika Ministarstva odbrane od 2008. godine i bio je odgovoran za logistiku
Uhapšen bivši zamenik ruskog ministra odbrane Dmitrij BulgakovGetty © Stringer/Anadolu

Bivši zamenik ministra odbrane Rusije Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog korupcije i nalazi se u istražnom zatvoru Butirka, saopštio je FSB.

"Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Istražnim komitetom Rusije, u okviru krivičnog postupka o korupciji uhapsila je bivšeg zamenika ministra odbrane Ruske Federacije, generala armije D.V. Bulgakova. On je smešten u istražni pritvor 'Butirka'", navodi se u saopštenju.

Kako je precizirano, u toku su istražne radnje i operativne mere kako bi se utvrdili razlozi i uslovi koji su doveli do nezakonitih radnji.

Izvori RIA Novosti otkrili su da je Bulgakov osmislio sistem za snabdevanje ruske vojske nekvalitetnom robom i to po ceni višoj od prave, a dodaje se i da je zamenik ministra odbrane lobirao da se potpišu sporazumi sa određenim kompanijama, za šta je dobijao mito.  

"Goveđe meso je zamenjeno svinjetinom i piletinom, a energetska vrednost obroka je smanjena. Istovremeno, vojna lica nisu dobijala kvalitetnu hranu, čak ni u uslovima Specijalne vojne operacije", objasnio je neimenovani izvor iz bezbednosnih organa.

Zvanični predstavnik ruskog istražnog komiteta Svetlana Petrenko izjavila je da slučaj, u koji je umešan general, istražuje Glavno odeljenje Istražnog komiteta Rusije, kao i da se sprovode istražne radnje radi utvrđivanja uzroka i uslova koji su doprineli njegovom nezakonitom delovanju.

Naime, Bulgakov je radio kao zamenik načelnika Ministarstva odbrane od 2008. godine i bio je odgovoran za logistiku.

U septembru 2022. godine razrešen je funkcije zbog prelaska na drugo radno mesto.

U poslednjih nekoliko nedelja u Rusiji je privedeno nekoliko visoko pozicioniranihvojnih zvaničnika.

image