Rusija

Završena istraga o zaveri za atentat na Margaritu Simonjan: Umešani Ukrajinci i neonacisti

Ukrajinci su izvršioce regrutovali iz neonacističke grupe "Paragraf 88"
Završena istraga o zaveri za atentat na Margaritu Simonjan: Umešani Ukrajinci i neonacisti© Artem Priakhin/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Istraga o zaveri za atentat na glavnu urednicu RT i medijske mreže "Rusija sevodnja" Margarite Simonjan, koju je sproveo Istražni komitet Rusije, otkrila je da je u pripremanje ubistva novinarke uključeno više od deset neonacista koje je regrutovala Ukrajinska služba bezbednosti (SBU), izvestio je "Komersant". 

Prošlog jula, ruska policija objavila je, naime, da je osujetila ukrajinski plan za ubistvo Simonjanove, a da je u sve umešana grupa ruskih neonacista kojima je ponuđeno 16.600 dolara.

"Najdublja zahvalnost našim policajcima za njihov rad, od mene i moje porodice", napisala je Simonjanova na svom Telegram kanalu, reagujući na izveštaje. 

Istraga je otkrila kako je SBU pojedince za prljavi posao pronašla u neonacističkoj grupi "Paragraf 88", nakon što je videla video snimke na kojima tuku strane državljane iz Centralne Azije, koje su snimili i postavili na internet. 

Napadači nisu znali da njihove pregovore prati ruska policija, a kada su stigli na mesto sastanka da uzmu avans i jurišne puške, priveli su ih specijalci.

Među deset osoba koje su uključene u slučaj, neki su priznali odvojene napade, ali negiraju da su planirali pokušaj ubistva Simonjanove, piše "Komersant". 

Optuženi su tvrdili da su hteli da im se plati unapred, ali nisu dobili novac kada su otišli ​​da uzmu oružje iz skrovišta.

List je imenovao Mihaila Balašova i Jegora Saveljeva kao osumnjičene organizatore grupe. Dvojica muškaraca optužena su za pokušaj atentata iz političkih razloga, ilegalnu trgovinu oružjem, izazivanje mržnje, kao i terorizam i ekstremizam. 

Još u aprilu, SBU – kijevski naslednik sovjetskog KGB-a – najavila je novu krivičnu prijavu protiv Simonjanove, optužujući je da je "propagandista" koja podstiče "ruske narative" i ugrožava ukrajinski suverenitet.

Oni, bez dokaza, tvrde kako je Simonjan pozivala na "masovna ubistva ukrajinske dece" u decembru 2023. godine.

U ranijoj objavi na društvenim mrežama, Simonjanova je rekla da bi Ukrajinci teško mogli da opravdaju ubistvo novinarke i majke nekoliko dece – te da ove lažne optužbe za navodno njeno podsticanje na nasilje služe da učine da atentat na nju "izgleda prijatnije".

image