Rusija

Putin na sastanku sa direktorom "Rosteha": Proizvodi se najtraženije naoružanje za vojsku u SVO

Direktor državne korporacije je izvestio predsednika Rusije o rezultatima rada korporacije za 2023. godinu, a naveo je i glavne pravce njenih trenutnih aktivnosti
Putin na sastanku sa direktorom "Rosteha": Proizvodi se najtraženije naoružanje za vojsku u SVO© kremlin.ru

"Rosteh" je glavna kompanija koja ispunjava proizvodnju oružja za potrebe države, uključujući i najtraženije naoružanje potrebno vojnicima u zoni Specijalne vojne operacije, rekao je direktor državne korporacije Sergej Čemezov na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Direktor državne korporacije koja učestvuje u rešavanju nacionalnih problema u cilju jačanja bezbednosti, odbrambene sposobnosti i industrijske nezavisnosti Rusije je izvestio predsednika o rezultatima rada korporacije za 2023. godinu, a naveo je i glavne pravce njenih trenutnih aktivnosti.

"Za potrebe Ministarstva odbrane su isporučeni novi avioni Su-34, Su-57, Su-35, Il-76, Jak-130, Mi-28, Ka-52 helikopteri i tenkovi T-90M 'proriv'. Povećan je obim proizvodnje vojne opreme, samohodne artiljerije i municije", naveo je direktor.

Dronovi "superkam" u verziji kamikaza-drona uspešno se primenjuju na frontu, dodao je Čemezov.

"Dron 'superkam' je najnovija verzija, proizvodi se u dve verzije – obaveštajni i dron-kamikaza. Bukvalno smo za pet meseci izbacili ove dronove, napravili smo postrojenje za proizvodnju površine 30.000 kvadratnih metara i tamo se sada aktivno proizvode. I uspešno se primenjuju u zoni SVO", rekao je Čemezov ruskom predsedniku.

Do sada je proizvedeno 1.000 oklopnih vozila 3-STS "ahmat", a proizvode se i robotizovana vozila za prevoz ranjenika i oružja, dodao je direktor.

Pored toga, kompanija je proizvela oklopni kamin za transport specijalnih i opasnih meterija "nerusa", koji se već proizvode masovno, naglasio je..

Državna korporacija proizvodi više od 150 vrsta medicinske opreme za različite oblasti medicine, a takođe razvija lekove i vakcine protiv niza infekcija, podsetio je Čemezov.

Nivo tehnološke suverenosti i supstitucije uvoza se sistematski povećava, a u toku je zamena stranih komponenti domaćim, naveo je direktor.

Što se tiče cifara, i njima možemo da se pohvalimo, rekao je Čemezov i naveo: "Konsolidovani prihod korporacije je porastao za skoro 34 odsto i iznosi 2.840 milijardi. Nadamo se da ćemo već 2024. godine, preći granicu od tri triliona. Povećana je i naša neto dobit koja iznosi 60.100 miliona. Nažalost, ovo još nije veliki profit, ali to, pre svega, ukazuje na to da imamo veliki obim državnih odbrambenih ugovora."

image