Rusija

Putin odobrio novčanu nagradu učesnicima SVO

Vojna lica koja su sklopila ugovor o učešću u Specijalnoj vojnoj operaciji od 1. avgusta do 31. decembra dobiće jednokratnu nagradu u iznosu od oko 4.000 evra, a preporučeno je i rukovodstvu ruskih regiona da uspostavi sopstvenu isplatu iz lokalnog budžeta
Putin odobrio novčanu nagradu učesnicima SVO© Tanjug/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o jednokratnoj isplati 400.000 rubalja (oko 4.000 evra) vojnim licima koja su sklopila ugovor o učešću u Specijalnoj vojnoj operaciji od 1. avgusta do 31. decembra, a odgovarajući dokument je objavljen na veb stranici pravnih informacija.

Kako se navodi, naplata se utvrđuje za Ruse i strance koji su sklopili ugovor sa Oružanim snagama Rusije od 1. avgusta do 31. decembra 2024. godine "na period od godinu dana ili duže za izvršavanje zadataka Specijalne vojne operacije na teritoriji Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoškei  Hersonskr oblasti i Ukrajine.

Istovremeno, rukovodstvu ruskih regiona je preporučeno da uspostavi sopstvenu isplatu iz lokalnog budžeta - takođe u iznosu od 400 hiljada rubalja.

Kako se ističe u predsedničkom dekretu, nova savezna isplata neće biti kombinovana sa onom koja je uspostavljena u novembru 2022.

Vojnom osoblju Oružanih snaga RF i Nacionalne garde, koji su sklopili ugovor počev od jeseni 2022, biće isplaćen paušalni iznos od 195.000 rubalja (više od 2.100 evra).

image