Rusija

Pravoslavne svetinje ponovo na udaru: Ukrajinski bezbednjaci pretresaju Sabornu crkvu

Služba bezbednosti Ukrajine zajedno sa policijom vrše pretres Saborne crkve Svetog Pokrova u gradu Borispolju u Kijevskoj oblasti
Pravoslavne svetinje ponovo na udaru: Ukrajinski bezbednjaci pretresaju Sabornu crkvuwww.globallookpress.com © Maxym Marusenko

Glavno odeljenje Službe bezbednosti Ukrajine saopštilo je da sprovodi "mere bezbednosti" na teritoriji Sabornog hrama kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) u Kijevskoj oblasti, prenose "RIA Novosti".

"Služba bezbednosti Ukrajine, zajedno sa nacionalnom policijom i dobrovoljačkim formacijama teritorijalnih zajednica, u okviru sistematskog rada na suzbijanju subverzivnih aktivnosti ruskih specijalnih službi u Ukrajini, sprovodi mere bezbednosti na teritoriji Saborne crkve Pokrova Presvete Bogorodice u gradu Borispolju u Kijevskoj oblasti", navodi se u saopštenju.

Sinoć je SBU pretresla tri manastira kanonske UPC u Žitomirskoj oblasti, saopštila je ukrajinska Služba bezbednosti.

"U Žitomirskoj oblasti nastavljaju se mere bezbednosti SBU na objektima Ukrajinske pravoslavne crkve. Ovog puta radi se o Korostenskom okrugu, Žitomirska oblast", dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, vrše se provere u prostorijama i na teritoriji ženskog stavropigijskog manastira, muškog manastira Ovručko-korostenske eparhije, skita manastira u čast Svetog Siluana Atonskog.

"Službenici za sprovođenje zakona, zajedno sa predstavnicima verskih organizacija, vrše inspekciju teritorije i prostorija kako bi identifikovali osobe koje bi mogle biti umešane u nezakonite aktivnosti i predmete zabranjene za promet na teritoriji Ukrajine", napominje SBU.

Podsećamo, služba bezbednosti Ukrajine pokrenula je krivični postupak nakon što su na liturgiji u Kijevsko-pečerskoj lavri vernici navodno pevali pesmu koja "veliča Rusiju".

Sveštenik Kijevsko-Pečerske lavre kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) suspendovan je sa služenja liturgije i molebana nakon što se tokom njegove službe, navodno, čula pesma o "veličanju Rusije".

Takođe, SBU je 22. novembra zajedno sa Nacionalnom policijom i Nacionalnom gardom izvršila pretres sveštenstva u Kijevsko-pečerskoj lavri, kao i u dva manastira na teritoriji Sarnensko-poleske eparhije Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) u Rovenskoj oblasti. Saslušano je više od 50 ljudi i pronađena je "proruska literatura". 

Od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, sve su učestaliji napadi ukrajinskih nacionalista na crkve, sveštenstvo i vernike kanonske UPC.

image