Rusija

Rusija uvodi pravila o očuvanju duhovno-moralnih vrednosti

Glavna pretnja su ekstremističke i terorističke organizacije: SAD, određeni mediji i strane neprofitne organizacije, poručuje se u dokumentu
Rusija uvodi pravila o očuvanju duhovno-moralnih vrednostiwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas dekret, kojim se potvrđuje i uvodi zakon o Osnovama državne politike za očuvanje duhovno-moralnih vrednosti. Ovim dokumentom Rusija pokazuje da želi da se pozicionira kao država koja čuva i štiti tradicionalne univerzalne vrednosti, navodi se u ukazu.

"Pretnju tradicionalnim vrednostima predstavljaju aktivnosti ekstremističkih i terorističkih organizacija, određenih medija, akcije Sjedinjenih Američkih Država i drugih neprijateljskih stranih država, niz transnacionalnih korporacija i stranih neprofitnih organizacija, kao i aktivnosti nekih organizacija i lica na teritoriji Rusije", navodi se u tekstu zakona koji je stupio na snagu odmah po potpisivanju.

Koncept "tradicionalnih vrednosti" tumači se kao skup "moralnih orijentira koji oblikuju pogled na svet građana Rusije". To su vrednosti koje su se prenosile sa generacije na generaciju i nalaze se u osnovi sveruskog građanskog identiteta.

Ove vrednosti uključuju pojmove kao što su život, dostojanstvo, ljudska prava i slobode, patriotizam, služenje otadžbini, visoki moralni ideali, jaka porodica, stvaralački rad, prioritet duhovnog nad materijalnim, humanost, milost, pravda, uzajamna pomoć i uzajamno poštovanje, istorijsko sećanje i nasleđe generacija, jedinstvo naroda Rusije itd.

Sve ovo čini osnovu ruskog društva, a posebnu ulogu u tome igra pravoslavlje. Islam, budizam, judaizam i druge religije takođe imaju veliki značaj, jer čine sastavni deo raznolikog istorijskog i duhovnog nasleđa Ruske Federacije, navodi se u dokumentu.

Novi ukaz predsednika Rusije obezbediće da Moskva radi na očuvanju tradicionalnih vrednosti u različitim sektorima: od obrazovanja i nauke, preko međunarodne saradnje.

Navodi se i da trenutna situacija u svetu zahteva zaštitu tradicionalnih vrednosti. Kao jedna od pretnja navodi se i propaganda netradicionalnih odnosa, koja ugrožava demografiju, uništava koncepciju braka, bori se protiv ideja o rađanju mnogo dece i širi destruktivna načela kao što su egoizam, nemoralnost, nesluženje otadžbini.

Rusija je 2012. godine zabranila održavanje gej parada u narednih sto godina i jedna je od retkih zemalja koja se javno i aktivno bori protiv netradicionalnih vrednosti. Današnje stupanje na snagu novog zakona o očuvanju moralnih i duhovnih vrednosti ruskog naroda je ništa drugo do realizacija jasnih planova Moskve po ovom pitanju. 

image