Rusija

Rusija usvojila: Zakonom protiv LGBT propagande; I strancima preti kazna i zatvor

Kazne će varirati u zavisnosti od toga da li je u propagandi učestvovalo fizičko, pravno lice ili strani državljanin, dok u nekim slučajevima one mogu iznositi i do deset miliona rubalja
Rusija usvojila: Zakonom protiv LGBT propagande; I strancima preti kazna i zatvorwww.globallookpress.com © CHROMORANGE / Bilderbox

Državna Duma, donji dom ruskog parlamenta, usvojila je danas nacrt zakona kojim se u medijima, na internetu, knjigama, filmovima i reklamama, zabranjuje propaganda netradicionalnih seksualnih odnosa.

Tim propisom zabranjuje se u svim sredstvima informisanja propaganda netradicionalnih odnosa, pedofilije i prikazivanje LGBT informacija, kao i informacija kojima se među tinejdžerima ohrabruje promena pola.

LGBT propaganda će postati kažnjiva ne samo u slučaju da se ona plasira maloletnim licima, već i odraslim, kada će iznos kazne ipak biti nešto manji.

Ukoliko se ispostavi da je strani državljanin učestvovao u propagandi, on može biti uhapšen i zadržan u zatvoru do 15 dana, deportovan ili kažnjen u iznosu do 400 000 rubalja. U slučaju da se plasiranjem LGBT ideja bavilo pravno lice, novčana kazna će iznositi i do pet miliona rubalja. Za fizička lica kazna će iznositi do 400 000 rubalja.

Kada je u pitanju propaganda smene pola u Rusiji među maloletnom publikom, državna duma je predložila da se građani kazne u iznosu do 200 000 rubalja, a pravna lica do 4 miliona rubalja.

Propaganda pedofilije će za obične građane podrazumevati i kaznu do 800 000 rubalja, a za pravna lica i do 10 miliona rubalja.

Zamenik predsednika Državne dume Pjotr Tolstoj rekao je da je ovo "samo prvi korak, ali važan" i da jednoglasnost parlamenta potvrđuje da je usvajanje ovih predloga u stvari zahtev celog društva. Odgovornost za propagandu snosiće svi oni koji emituju takav sadržaj, počevši od internet-platformi, pa sve do preko TV kanala, objasnio je on.

Zakon je podržalo oko 400 poslanika, uključujući i predsednika Dume Vjačeslava Volodina.

image