Rusija

Zaharova: Razmena je dokaz da Rusija svoje ne ostavlja; Simonjan: A onda pitaju zašto Rusi vole Putina

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova i glavna urednica RT i medijske mreže "Rusija sevodnja" Margarita Simonjan reagovale su na najveću operaciju razmene zatvorenika poslednjih godina između Rusije i SAD
Zaharova: Razmena je dokaz da Rusija svoje ne ostavlja; Simonjan: A onda pitaju zašto Rusi vole Putina© Tanjug/Kirill Zykov, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je razmenu zatvorenika između Rusije i Zapada "borbom za samokontrolu".

"Ono što su mnogi zvali 'razmena', ja bih nazvala bitkom sa samim sobom", napisala je Zaharova na Telegramu, objasnivši da su zatvorenici, političke vlasti i obaveštajne službe morali da prevaziđu sami sebe kako bi došlo do dogovora.

Zaharova je istakla da se Rusija pokazala boljom "u svakom pogledu".

"Možda je i ovo stvar vere i nade da iza vas stoje narod i država. A današnja istorija je još jednom ovu veru i nadu pretvorila u saznanje da Rusija svoje ne ostavlja", poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Na razmenu zarobljenika reagovala je i glavna urednica RT i medijske mreže "Rusija sevodnja" Margarita Simonjan, koja je samo kratko napisala: "A onda pitaju zašto Rusi vole Putina" i okačila video kako ruski predsednik dočekuje zatvorenike.

Avioni američke i ruske vlade sleteli su juče na aerodrom Esenboga u Ankari u okviru razmene špijuna između SAD i Rusije pod koordinacijom turske Nacionalne obaveštajne organizacije (MIT), javila je turska televizija NTV.

Naime, to je bila ujedno i najveća operacija razmene zatvorenika poslednjih godina u kojoj je učestvovalo 26 osoba iz sedam različitih zemalja uz posredovanje Nacionalne obaveštajne službe Turske.

"Najveća operacija razmene u poslednjih nekoliko godina, sa 26 zarobljenika iz sedam različitih zemalja (SAD, Nemačka, Poljska, Slovenija, Norveška, Rusija i Belorusija) održana je u Ankari u četvrtak uz posredovanje Turske Nacionalne obaveštajne službe", javljaju turski mediji, pozivajući se na tursku obaveštajnu agenciju.

image