Svet

Uhapšeni novinar "Volstrit džornala" optužen za špijunažu

Evan Gerškovič se tereti za špijunažu nakon što je, postupajući po uputstvima SAD, prikupio informacije koje predstavljaju državnu tajnu o aktivnostima preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa
Uhapšeni novinar "Volstrit džornala" optužen za špijunažuwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Nedavno uhapšeni novinar "Volstrit džornala" Evan Gerškovič je optužen za špijunažu, rekao je za "Interfaks" izvor upoznat sa situacijom.

Gerškovič se na osnovu ruskog Krivičnog zakonika tereti za špijunažu nakon što je "postupajući po uputstvima SAD prikupio informacije koje predstavljaju državnu tajnu o aktivnostima jednog od preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa".

Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije prethodno je uhapsila Gerškoviča zbog špijunaže u korist američke vlade, a preti mu kazna od deset do dvadeset godina zatvora. 

Lefortovski sud Moskve je usvojio zahtev za istragu Gerškoviča i odredio dva meseca pritvora, prenose RIA Novosti. 

Gerškovič je, kako prenose ruski mediji, prikupljao podatke o jednom preduzeću ruskog vojno-industrijskog kompleksa, a priveden je u Jekaterinburgu, četvrtom po veličini gradu Ruske Federacije.

"Zaustavljena je protivzakonita akcija dopisnika američkog lista 'Volstrit džornal' iz Moskve Evana Gerškoviča, rođenog 1991. godine, koji je akreditovan za prisustvo konferencijama ruskog Ministarstva spoljnih poslova. Sumnja se da je učestvovao u špijunaži u interesu američke vlade", saopštio je tada FSB.

image