Rusija

Kremlj: Samo zahvaljujući Putinu izvršena je razmena zatvorenika sa Zapadom

Predsednik Rusije Vladimir Putin smatrao da je neophodno da na aerodromu dočeka razmenjene zatvorenike, jer je to počast ljudima koji služe svojoj zemlji, kazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov
Kremlj: Samo zahvaljujući Putinu izvršena je razmena zatvorenika sa Zapadom© Tanjug/

Oštar stav ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je insistirao na razmeni zatvorenika, a ne na predaji Amerikanaca kao gest dobre volje, omogućio je da Rusi budu oslobođeni, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Prema njegovim rečima, razmena je dogovorena preko ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) i američke Centralne obaveštajne agencije (CIA). 

Peskov je naglasio da oštar stav Rusije po pitanju mogućnosti razmene zatvorenika dao je rezultate zahvaljujući kojima su se ruski građani vratili u otadžbinu.

"Oštar stav ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je insistirao na razmeni zatvorenika, a ne na izručenju Amerikanaca kao gest dobre volje, omogućio je da Rusi budu oslobođeni", kazao je Peskov.

On je naveo da je američki novinar Taker Karlson svojevremeno tražio od Putina tokom intervjua da preda, izruči Amerikance koji su u tom momentu bili u zatvoru, ali mu je ruski lider odgovorio da po tom pitanju ne može biti gesta dobre volje.

"Kada predaju naše, možemo govoriti o razmeni", preneo je Peskov reči ruskog predsednika.

Portparol Kremlja je dodao da je Predsednik Rusije Vladimir Putin smatrao da je neophodno da na aerodromu dočeka razmenjene zatvorenike, jer je to počast ljudima koji služe svojoj zemlji.

"Ovo je veoma važno za one ljude koji služe svojoj zemlji, koji su, nakon veoma teških iskušenja, dobili priliku, zahvaljujući veoma teškom radu mnogih ljudi, dobili priliku da se vrate u svoju domovinu", rekao je Peskov novinarima, odgovarajući na pitanje zašto se Putin ovog puta sastao sa oslobođenim zatvorenicima.

Odgovarajući na pitanje da li je razmena zarobljenika između Ruske Federacije i Zapada znak da Moskva može da napravi bilo kakve kompromise po pitanju Ukrajine, Peskov je rekao da su pregovarački proces o razmeni zatvorenika i ukrajinsko pitanje različite oblasti rada.

"To su različite oblasti rada i potpuno različite situacije. Ovaj posao, koji je vođen preko FSB-a i CIA, zahtevao je veoma složene pregovore, sastavljanje veoma složenih, zamršenih lanaca, uključivanje niza zemalja. Ali, ako govorimo o Ukrajini i složenijim međunarodnim problemima, to su potpuno drugi principi", ukazao je Peskov.

On je dodao da je Putin pozvao predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka i lično mu zahvalio na pomoći u organizaciji razmene zarobljenika.

image