Rusija

Zaharova o naredbi EU Kijevu da zabrani tranzit ruske nafte: Sve je zakuvano u SAD

Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova je napomenula da je "američkoj dubokoj državi potrebna potpuna zavisnost EU" od energetskih resursa
Zaharova o naredbi EU Kijevu da zabrani tranzit ruske nafte: Sve je zakuvano u SADwww.globallookpress.com © David McNew

Preporuka EU Ukrajini da zabrani tranzit ruske nafte odgovara interesima SAD, kojima je potrebna potpuna zavisnost Brisela od američkih energetskih resursa, ocenila je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući reči mađarskog ministra spoljnih poslova Petera Sijarta da je ideja zabrane tranzita ruskog gasa kroz ukrajinsku teritoriju rođena u Briselu.

"Dodala bih da Vašington stoji iza Brisela", primetila je Zaharova.

Američka duboka država želi potpunu zavisnost EU od američkih energetskih resursa jer to Vašingtonu garantuje ekonomske bonuse i političku kontrolu nad Evropskom unijom, objasnila je Zaharova.

Upravo zato su SAD zamrzele kontakte zemalja članica EU sa Rusijom, zaključila je.

Kako je ranije objasnio ruski diplomata Andrej Nastasjin, Kijev je 17. jula, uz zeleno svetlo Vašingtona i EU koji su odlučili da izvrše pritisak na nepokolebljive Mađare i Slovake, podigao ulog – najavio je blokadu isporuka nafte preko "Družbe" iz ruske kompanije "Lukoil", koja ne podleže sankcijama ograničenja EU.

S druge strane, iz Brisala su za ruske medije potvrdili da je blokiranje "Lukuila" u interesu Evropske komisije i da je to razlog pasivnost EK.

Peter Sijarto je imao sličnu izjavu kada je ocenio da blokiranje isporuka ruske nafte Mađarskoj i Slovačkoj ne potiče iz Kijeva, već iz Brisela koji namerava da uceni zemlje koje se zalažu za mir.

"Prošlo je više od nedelju dana, a Evropska komisija ništa nije uradila. Postoje samo dve opcije. Evropska komisija je ili preslaba da natera Ukrajinu, državu kandidata, da poštuje interese dve zemlje članice EU, ili cela ova stvar nije izmišljena u Kijevu, već u Briselu. Ako je to, onda nije ukrajinska vlada, već Evropska komisija ta koja želi da uceni dve zemlje koje se zalažu za mir", naveo je Sijarto.

image