Rusija

Medvedev: Pobedićemo u Ukrajini, kao što smo pobedili u Gruziji 2008. godine

Rusija je branila svoj narod i interese i 2008. godine, nakon napada tog čudaka (bivšeg lidera Gruzije) Sakašvilija, podsetio je bivši ruski predsednik
Medvedev: Pobedićemo u Ukrajini, kao što smo pobedili u Gruziji 2008. godine© Екатерина Штукина / РИА Новости

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev uporedio je Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini sa sukobom u Gruziji 2008. godine, ističući da će se i aktuelna vojna ruska vojna akcija završiti bezuslovnom pobedom Rusije.

"Branili smo svoj narod i interese naše zemlje i 2008. godine, nakon napada tog čudaka (bivšeg lidera Gruzije) Sakašvilija. Sadašnja vojna kampanja takođe će se završiti bezuslovnom pobedom Rusije", napisao je Medvedev na Iksu.

Pre 16 godina, u noći 7. na 8. avgust, tadašnji predsednik Gruzije Mihail Sakašvili izveo je kukavički napad na Južnu Osetiju, a istovremeno su napadnute baze ruskih mirovnih snaga.

Akcije gruzijske strane predstavljale su grubo kršenje međunarodnih sporazuma o mirnom rešavanju gruzijsko-južnoosetijskog sukoba.

Da se radi o ciljanom napadu pokazuju izveštaji Međunarodne komisije za istraživanje uzroka sukoba na Kavkazu, koja je formirana pod okriljem Evropske unije.

Takozvana "operacija za uspostavljanje ustavnog poretka na teritoriji Južne Osetije" dovela je do brojnih žrtava, uključujući i građane Rusije.

Moskva je priznala suverenitet Abhazije i Južne Osetije 26. avgusta 2008. godine, a ruski zvaničnici su više puta izjavljivali da priznanje nezavisnosti dve bivše gruzijske autonomije odražava postojeće realnosti i da ne podleže reviziji.

Gruzija i dalje ne priznaje Abhaziju i Južnu Osetiju kao nezavisne države i smatra ih svojim regionima.

Kako je tada saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, "zaustavljena je zločinačka invazija, operacijom prisiljavanja agresora na mir".

"Priznanjem nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije osigurana je bezbednost građana", naveli su u Ministarstvu.

image