Svet

Gruzija dobila novog premijera: Irakli Kobahidze, kritičar Zapada

Kobahidzea opisuju kao snažnog kritičara zapadnih vlada i koji optužuje EU i SAD da žele da uvuku Gruziju u rat Ukrajine i Rusije
Gruzija dobila novog premijera: Irakli Kobahidze, kritičar Zapada© Tanjug/AP Photo/Zurab Tsertsvadze

Gruzijski parlament izglasao je danas da će novu vladu te zemlje predvoditi Irakli Kobahidze, bivši predsednik vladajuće partije "Gruzijski san".

Kobahidze dolazi na mesto Iraklija Garibašvilija, koji je 29. januara neočekivano podneo ostavku, prenosi "Politiko".

Portal opisuje Kobahidzea kao snažnog kritičara zapadnih vlada i koji optužuje EU i SAD da žele da uvuku Gruziju u rat Ukrajine i Rusije.

Istovremeno, "Politiko" piše da njegovi napadi na poslanike Evropskog parlamenta predstavljaju pokušaj da se kompromituje nastojanje Gruzije da postane članica Evropske unije.

Kobahidze je bio zagovornik zakona o stranim agentima, sličnog zakona koji postoji u Rusiji i SAD, a kojim bi se vladi omogućilo da pooštri kontrolu nad nevladinim organizacijama i medijima koji se finansiraju iz inostranstva.

Predlog zakona je odbačen u martu prošle godine, nakon masovnih protesta u Tbilisiju.

Iako se ne očekuje da će Kobahidzeovo imenovanje doneti velike promene u politici Gruzije, opozicija strahuje da bi imenovanje kritičara Zapada za premijera moglo biti štetno za evropske aspiracije zemlje, navodi portal.

image