Svet

Evropska komisija: Za Ukrajinu 4 uslova, 3 za Moldaviju, 9 za Gruziju, a BiH kad dostigne nivo

Bosna i Hercegovina prvo mora da postigne "neophodan stepen usklađenosti" da bi razgovori na temu ulaska u EU otpočeli, poručuje danas Evropska komisija
Evropska komisija: Za Ukrajinu 4 uslova, 3 za Moldaviju, 9 za Gruziju, a BiH kad dostigne nivo© Envato.elements.com

Evropska komisija saopštila je danas da preporučuje početak pregovora sa Ukrajinom, Moldavijom i Bosnom i Hercegovinom o ulasku u Evropsku uniju. 

Kako prenose ruski mediji, Ukrajina treba da ispuni četiri uslova, Moldavija tri, a Gruzija devet, kako bi došlo do usvajanja pregovaračkog okvira. Kada je reč o Bosni i Hercegovini, prvo mora biti postignut "neophodan stepen usklađenosti", da bi razgovori na temu ulaska u EU otpočeli, poručuje Evropska komisija. 

Prema pisanju TASS-a, Ukrajina bi prvo trebalo da završi pregovore o ekonomskoj reformi, i političkom, kulturnom i društvenom životu zemlje. "RIA Novosti" pišu da Kijev, između ostalog, treba da nastavi borbu protiv korupcije, sprovede reforme koje imaju za cilj zaštitu prava nacionalnih manjina, koje žive na teritoriji Ukrajine. Prema rečima predsednice EK Ursule fon der Lajen, iako je suočena sa tragedijom i ratom, Ukrajina sprovodi reforme.

U slučaju Moldavije, EK zahteva nastavak reforme sudstva, takođe, borbu protiv korupcije. Fon der Lajen još dodaje da je ova država predmet stalnih destabilizacija i da se suočava sa sajber ratom. 

Preporuke Evropske komisije date su na osnovu procene dosadašnjeg napretka Ukrajine i Moldavije, koje se tiču zadatih im reformi. Konačna odluka o tome kada će početi pregovori o ulasku Ukrajine i Moldavije u EU biće doneta na samitu EU u Briselu 14. i 15. decembra. Odluka mora biti doneta jednoglasno, podsećaju "RIA Novosti".

Kada je reč o Gruziji, komisija je danas saopštila da preporučuje da se toj zemlji dodeli status kandidata za pristupanje EU.

Kada je reč o BiH, predsednica EK kaže da je komisija prepoznala brojne pozitivne korake rukovodstva, poput napretka u borbi protiv kriminala. Ona je, takođe, konstatovala da je Republika Srpska usvojila određene neustavne zakone zbog kojih se odlaže predlog za kandidaturu do marta 2024. godine.

Komentarišući dosadašnja proširenja EU, fon der Lajen ocenjuje da su ona donela veliku prednost uniji i da su ona, zapravo, jedna investicija: "Benefiti su veliki, sve to povećava prosperitet i stabilnost. U ovim vremenima proširenje nam daje jači glas u svetu". 

Razgovori o ulasku u uniju i dodeljivanje statusa kandidata, podsetimo, sami po sebi ne moraju ništa da znače.

Turska tako ima status kandidata od 1999. godine, Severna Makedonija od 2005., Crna Gora od 2010., a Srbija - od 2012. godine. Poslednja država koja je ušla u EU bila je Hrvatska. To se desilo 2013. godine. 

image