Rusija

U Belgorodskoj, Kurskoj i Brjanskoj oblasti uveden protivteroristički režim

U cilju osiguranja bezbednosti građana i suzbijanja pretnji od terorističkih akata od neprijateljskih diverzantskih i izviđačkih snaga u tri ruske oblasti uveden je antiteroristički režim
U Belgorodskoj, Kurskoj i Brjanskoj oblasti uveden protivteroristički režim© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service

Protivteroristički režim uveden je u Belgorodskoj, Kurskoj i Brjanskoj oblasti, saopštio je Nacionalni antiteroristički komitet (NAC).

"U cilju osiguranja bezbednosti građana i suzbijanja pretnji od terorističkih akata od neprijateljskih diverzantskih i izviđačkih snaga, predsednik Nacionalnog antiterorističkog komiteta, direktor FSB Rusije Aleksandar Bortnikov odlučio je da organizuje protivterorističke operacije u Belgorodu, regionima Brjanska i Kurska od 9. avgusta 2024", navodi se u saopštenju.

Mere i ograničenja koja su dozvoljena prilikom uvođenja protivterorističkog režima su privremeno preseljenje građana koji žive na teritoriji na kojoj je uveden pomenuti režim, jačanje zaštite javnog reda, jačanje bezbednosti objekata koji podležu zaštiti države i objekata koji obezbeđuju egzistenciju stanovništva i funkcionisanje saobraćaja, praćenje telefonskih razgovora i drugih informacija koje se prenose preko telekomunikacionih sistema.

Takođe, podrazumeva obustavljanje pružanja komunikacionih usluga pravnim i fizičkim licima ili ograničenje korišćenja komunikacionih mreža i sredstava komunikacije, ograničavanje kretanja vozila i pešaka na ulicama, putevima, određenim površinama i objektima, kao i nesmetan ulazak lica koja sprovode protivmere u stambene i druge prostorije i zemljišne parcele.

NAC je ocenio da je kijevski režim pokušao bez presedana da destabilizuje situaciju u nekoliko ruskih regiona odjednom.

Kako su pojasnili, napad ukrajinskih militanata na oblast Kursk doveo je do civilnih žrtava, uništavanja stambenih zgrada i drugih civilnih objekata.

Komitet je dodao da vladine agencije preduzimaju dodatne mere u cilju osiguravanja bezbednosti Rusa, održavanja reda i zakona i jačanja antiterorističke zaštite objekata.

image