Rusija

Lukašenko: Ukrajinski dronovi oboreni iznad Belorusije i Rusije, Kijev nastavlja sa provokacijama

Beloruski predsednik je izjavio i da su Ministarstvu odbrane i Generalštabu Oružanih snaga Belorusije data uputstva da preduzmu odgovarajuće mere kako bi se pouzdano osigurala bezbednost države
Lukašenko: Ukrajinski dronovi oboreni iznad Belorusije i Rusije, Kijev nastavlja sa provokacijamawww.globallookpress.com © Ministry of Defence of the Russia/Twitter.com

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da su prethodne večeri ukrajinski, verovatno borbeni dronovi, oboreni iznad teritorije republike, i da su drugi deo letelica oborili pripadnici ruske vojske iznad teritorije Ruske Federacije, prenosi "Sputnjik Belorusija".

"Juče u 18.10 snage Vazduhoplovstva i PVO Belorusije stavljene su u stanje povećane borbene gotovosti. Činjenica je da su - sumnjamo da ovo nije prvi put - Oružane snage Ukrajine prekršile sva pravila ponašanja i narušile vazdušni prostor Republike Belorusije", rekao je Lukašenko tokom radne posete Šklovskom rejonu.

Narušavanje vazdušnog prostora desilo se iznad teritorije Kascjukovičkog rejona na istoku Belorusije. On je pojasnio da je iz pravca Ukrajine doletelo desetak vazdušnih ciljeva.

"Snage PVO su stavljene u punu borbenu gotovost za presretanje ciljeva. Bilo ih je desetak. Poleteli su avioni i helikopteri. A takođe jedinice opremljene višecevnim raketnim sistemima stavljene su u stanje pune borbene gotovosti", izjavio je beloruski predsednik.

Kako se navodi u 19.04 časova, na visini od kilometar i po i udaljenosti od 6,5 kilometara, snage PVO su uništile više ciljeva iznad teritorije Belorusije, a tokom noći i jutra se tragalo za ostacima uništenih ciljeva.

Prema njegovim rečima, beloruska strana sumnja da je reč o borbenim dronovima.

"Oni su doleteli iz Ukrajine, narušavajući vazdušni prostor Belorusije. Uništili smo ciljeve iznad teritorije Belorusije. Ostali su dodeljeni Ruskoj Federaciji, jer imamo zajedničku PVO sa Rusijom. Prema informacijama ruskog Generalštaba i komandanta ruske PVO na tom pravcu, ciljevi su pogođeni u blizini Jaroslavlja", rekao je Lukašenko.

On je naglasio da je prvi pravac napada bio Smolensk, ali da su potom ukrajinske letelice promenile putanju leta i okrenule ka Jaroslavlju gde su ih oborili ruski sistemi PVO, najverovatnije "panciri".

Beloruski predsednik je izjavio i da su Ministarstvu odbrane i Generalštabu Oružanih snaga Belorusije data uputstva da preduzmu odgovarajuće mere kako bi se pouzdano obezbedila bezbednost države.

"Ne razumem zašto je to Ukrajini potrebno. Moramo to shvatiti. Ali mi smo, kao što sam rekao, sa njima to jasno definisali i preneli im informaciju da bilo kakve provokacije neće ostati bez odgovora", poručio je Lukašenko.

Lider Belorusije je konstatovao visok nivo koordinacije sa ruskim jedinicama PVO i ponovio da su uništeni  apsolutno svi ciljevi - i nad teritorijom Belorusije i nad teritorijom Rusije.

"Neprijatno je što Ukrajinci - kako sam vas ja upozoravao više puta - time pokazuju da nisu spremni za bilo kakav mir i nastavljaju sa pokušajima eskalacije. Pre dva dana došlo je do napada u pravcu Kurska, gde su napredovali nekoliko desetina kilometara - danas 30-35 i tamo se ukopavaju. To je takođe provokacija sa ciljem da se udari na Rusku Federaciju", zaključio je on.

image