Rusija

Putin o situaciji u Kurskoj oblasti: Nemamo o čemu da razgovaramo sa Kijevom (VIDEO)

Predsednik Rusije Vladimir Putin istače da je iza napada na rusku teritoriju želja Kijeva da poboljša svoju poziciju tokom budućih pregovora sa Moskvom

Glavni zadatak je da proteramo neprijateljske snage sa naše teritorije, poručio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku posvećenom situaciji u Kurskoj oblasti.

Putin je istakao da će odmah nakon toga zadatak biti da se osigura bezbednost granice sa Ukrajinom, koja, kako je objasnio, ispunjava volju zapadnih gospodara da protiv Rusije ratuje rukama Ukrajinaca.  

Lider Rusije je istakao da je iza napada na rusku teritoriju želja Kijeva da poboljša svoju poziciju tokom budućih pregovora sa Moskvom. Ipak, kako je dodao, "o kakvim uopšte pregovorima može da se govori sa ljudima koji neselektivno napadaju civile" i nuklearne objekte. Napadi na Kursku oblast, prema njegovim rečima, su, takođe, pokušaj da se zaustavi prodor ruske armije, koja, kako kaže, uspešno napreduje u svim pravcima, i to 1,5 puta brže nego pre napada na Kursku oblast.

Predsednik Rusije je naredio da se za snage bezbednosti na terenu obezbedi sve što im je potrebno, i kada je reč o transportu, medicini ili finansijama. Obećao je da će Moskva bez sumnje odgovoriti na napade i da će postići sve svoje ciljeve. Ipak, Putin je upozorio da se očekuju novi napadi na pogranične oblasti.

Oružane snage Ukrajine koristile hemijsko oružje 

Vršilac dužnosti šefa Kurske oblasti Aleksej Smirnov otkrio je na sastanku da Ukrajinci trenutno drže pod kontrolom 28 naselja oblasti, ocenivši da je situacija teška. 

Prema njegovim rečima, sudbina oko 2.000 ljudi iz ovih naselja za sada je nepoznata. 

Kursku oblast je, kako je rekao, do sada napustilo oko 121.000 ljudi, a zna se da je poginulo 12 civila. Ranjena je 121 osoba. 

Dubina prodora u rusku teritoriju iznosi 12 kilometara, a širina terena koja je pod kontrolom ukrajinskih snaga 40 kilometara.

Ukrajinske oružane snage koristile su hemijsko oružje u Belovskom okrugu Kurske oblasti, saopštio je v.d. guvernera regiona.

"Svi su živi, ali i policijski službenici i starešina sela su otrovani", rekao je Smirnov.

Smirnov je rekao i da na pograničnim teritorijama Kurske oblasti deluju diverzantske grupe sa ruskim dokumentima.

"Postoji opasnost da ovde deluju diverzantske grupe u našoj uniformi, u našim automobilima, sa našim dokumentima. Pojačavamo patrole, tu je pomogla Moskva", rekao je Smirnov na sastanku.

image