Rusija

Bivša "Folksvagenova" fabrika u Rusiji ponovo radi: Ruska auto-industrija se oporavila i raste

U Rusiji je ove godine proizvedeno ukupno 138.951 automobila, za oko 6.000 više nego u julu 2021. godine
Bivša "Folksvagenova" fabrika u Rusiji ponovo radi: Ruska auto-industrija se oporavila i raste© Photo by Thomas Körbel/picture alliance via Getty Images

Bivša fabrika nemačkog "Folksvagena" u Rusiji ima nove vlasnike i ponovo radi, a ove godine je planirana proizvodnja 27.000 automobila, rekao je zamenik guvernera Kaluške oblasti Vladimir Popov, prenele su "Vedomosti".

Ruski automobilski sektor se potpuno oporavio od privremenog zastoja izazvanog odlaskom pojedinih zapadnih kompanija.

U Rusiji je ovog jula proizvedeno ukupno 138.951 automobila, za oko 6.000 automobila više nego u julu 2021. godine.

Kada je počeo sukob u Ukrajini, većina evropskih proizvođača originalne opreme povukla se iz Rusije i prodala svoje kompanije lokalnim proizvođačima i preduzetnicima. Procese prodaje nadgledao je Kremlj kako bi zaštitio radna mesta u fabrikama, prenosi "Intelinjuz".

"Folksvagen" je prodao svoju fabriku ruskoj firmi "Art-fajnens" (AGR), koja takođe poseduje prodavnicu automobila "Avilon".

Iako je Ruski automobilski sektor nakon početka sukoba bio najteže pogođen, proizvodnja se ove godine oporavila nakon što su fabrike pod novim vlasnicima polako počinjale da se vraćaju u pogon.

"AGR je ovog meseca započeo serijsku montažu automobila i planira da sastavi 27.000 automobila do kraja godine", rekao je Popov.

Zamenik guvernera nije precizirao koje marke automobila planiraju da se sklapaju u fabrici. 

Popov je dodao da je novi vlasnik bivše fabrike "Volvo" kamiona u Kalugi, "Automobil motor sosajati" ove godine proizveo 649 kamiona. 

"Folksvagen" je odlučio da obustavi proizvodnju u svojim fabrikama u Rusiji nakon početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini u februaru 2022.  

"Vedomosti" su u aprilu 2023. pisale da je vladina komisija za kontrolu implementacije stranih investicija odobrila prodaju fabrike "Folksvagena".

U maju iste godine, "Folksvagen" je najavio prodaju fabrike kompaniji "Art-fajnens".

Već u junu 2023. godine, bivša ruska podružnica automobilskog koncerna "Folksvagen" promenila je ime u "AGR automotiv grup".

image