Rusija

Predstavljeni novi dronovi za Su-57: Šta sve može S-71?

Prve informacije o ovom naoružanju pojavile su se još u novembru 2023. godine, a krajem jula 2024. predsednik "Rosteha" Sergej Čemezov najavio je da će bespilotne letelice biti uvrštene u arsenal naoružanja borbenih aviona pete generacije Su-57
Predstavljeni novi dronovi za Su-57: Šta sve može S-71?Getty © Leonid Faerberg/SOPA Images/LightRocket

Na sajmu naoružanja i vojne opreme "Armija 2024" kompanija "Suhoj" predstavila je najnoviju bespilotnu letelicu S-71, koja se lansira sa borbenog aviona, a prema pisanju ruskih medija sistem je delimično redizajniran uzimajući u obzir iskustva iz SVO, kao i činjenicu da zbog međunarodnih sankcija ruske kompanije nemaju pristup pojedinim zapadnim komponentama koje su ranije koristile.

Podsećanja radi, prve informacije o ovom naoružanju pojavile su se još u novembru 2023. godine, a krajem jula 2024. predsednik "Rosteha" Sergej Čemezov najavio je da će bespilotne letelice biti uvrštene u arsenal naoružanja borbenih aviona pete generacije Su-57.

Razvoj S-71 pokrenut je 2019, a nakon početka SVO ubrzan je i pojednostavljen kako bi se omogućilo uvođenje u operativnu upotrebu i masovna proizvodnja. 

Šta se zna o novoj bespilotnoj letelici?

Prema navodima iz kompanije "Suhoj", konačna verzija S-71, u poređenju sa prvobitnom iz 2019, ima povećan domet i smanjen radarski odraz, a rešenja u ovim segmentima primenjena su na osnovu iskustava iz SVO. 

Poznato je da S-71 ima trapezoidni trup radi smanjivanja vidljivosti, preklopiva krila i pokretljiva krilca na zadnjem delu. Letelicu pogoni dvoprotočni turbomlazni motor TRDD-50, koji se može naći i na krstarećim raketama H-59M i H-101 jačine 450 ks, zahvaljujući kome se može kretati brzinama do 0,6 maha (oko 740 km/č) i dostići visinu od 8.000 m.

Takođe, trenutno postoje dve varijante- S-71K "kovjor" (tepih u prevodu sa ruskog jezika) i S-71M "monohrom". Ključna razlika između dve varijante ogleda se u tome što je prva znatno jednostavnija i koristi se kao klasična krstareća raketa vazduh-zemlja.

S-71K je naoružan modularnom bojevom glavom koja nosi kasetno ili visoko-eksplozivno punjenje, a dizajniran je tako da se lansira sa spoljnih podvesnih tačaka na Su-57. Na cilj se navodi uz pomoć glave za poluaktivno lasersko samonavođenje.

S-71M - naprednija varijanta

Za razliku od S-71K, ova varijanta ima karakteristike prave bespilotne letelice, a zbog sposobnosti da kruži iznad svog cilja, mogla bi se klasifikovati i kao lutajuća municija. Razlog za to je što S-71 "monohrom" u glavi ima optoelektronske uređaje koji mu omogućavaju da autonomno traži, otkriva, identifikuje i dejstvuje po ciljevima u dnevnim i noćnim uslovima, uključujući i termoviziju.

Za navođenje na cilj ova varijanta može koristiti i podatke koji se skladište na letelici nosaču, tj. borbenom avionu sa kog je lansiran, a pored autonomnog režima sam operater, koji se nalazi na zemlji u mobilnoj kontrolnoj stanici, može navoditi S-71M na metu u realnom vremenu.

Važno je naglasiti da u autonomnom režimu rada, "monohrom", nakon otkrivanja cilja, mora dobiti dozvolu od operatera pre udara, dok se od pilota aviona nosača sa kog se lansira, dobija potvrda o tome da li je cilj uništen. Zahvaljujući autonomnom režimu, ova bespilotna letelica može doći do svog cilja i u uslovima ometanja satelitske navigacije ili komunikacije sa operaterom i pilotom.

Postoje pretpostavke da S-71M u okviru optoelektronskog bloka ima softver za prepoznavanje meta, koji je prisutan na najnovijim dronovima iz porodice "lanset", međutim to za sada nije moguće potvrditi. Još jedna razlika u odnosnu na S-71K ogleda se u tome što se ova naprednija verzija može postaviti i u unutrašnje spremnike naoružanja aviona Su-57, a možda čak i bespilotne letelice S-70.

Potencijalna upotreba

Osim što se obe verzije mogu koristiti za jednokratne udare kao klasične krstareće rakete ili lutajuća municija, postoje pretpostavke da S-71M može koristiti kao letelica za navođenje drugog naoružanja (uključujući i S-71K) i to u više navrata.

Naime, zbog mogućnosti kruženja nad ciljevima, S-71M se može lansirati u vazdušni prostor iznad određenog područja gde postoje stacionirane ili mete u pokretu, a potom upotrebom optoelektronskih uređaja ili laserskog označivača navoditi rakete poput onih koje koristi "iskander-m" ili projektile lansirane sa Su-57 ili bilo kog drugo aviona u blizini.

Na isti način bi se mogla koristiti i u sadejstvu sa S-71K, tako što bi obe letelice bile lansirane u isto vreme ka određenoj meti. S-71M bi potom identifikovalo cilj i "dodelio" ga S-71K, nakon čega bi se vratio u bazu ili položaj gde bi bio preuzet. Korišćenje "monohroma" na ovaj način bi, podrazumeva se, prepolovilo njegov domet.

Integracija ovih letelica na Su-57 će znatno unaprediti njegov arsenal i borbene sposobnosti generalno, jer će piloti ovih borbenih aviona moći da uništavaju ciljeve sa veće udaljenosti bez izlaganja opasnosti od neprijateljske PVO.

Takođe, činjenica da se S-71M može nositi unutar Su-57 znači da njegova upotreba neće negativno uticati na stelt karakteristike ruskog borbenog aviona pete generacije.

image