Rusija

Ruski lovci pete generacije Su-57 potvrdili visok kvalitet

Letelica je sa velikim uspehom prošla borbenu upotrebu u zoni koja je pokrivena savremenim radarsko-osmatračkim i PVO sredstvima. Učestvovala je u misijama presretanja protivničkih ratnih aviona i uništavanja zemaljskih meta
Ruski lovci pete generacije Su-57 potvrdili visok kvalitetwww.globallookpress.com © MOD Russia

Savremeni ruski višenamenski lovački avioni pete generacije Su-57 su u okviru Specijalne vojne operacije u Ukrajini realizovali zadatke koji su uključivali borbu sa zemaljskim, ali i vazdušnim ciljevima neprijatelja, rekao je za "Interfaks" rekao potpredsednik Vlade Rurske Federacije i ministar nauke i trgovine Denis Manturov.

"Najvažnije je da rusko Ministarstvo odbrane, koje je glavni kupac ovih aviona, da ocenu efikasnosti njegove borbene upotrebe. Mogu samo da kažem da Su-57 rešava višenamenske zadatke u okviru Specijalne vojne operacije", rekao je Manturov.

Ministar je napomenuo da uspešna primena naprednih vazduhoplovnih sistema u borbenim dejstvima, značajno povećava interes stranih kupaca na međunarodnom tržištu naoružanja i vojne tehnike.

Nedavno je i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da se Su-57 sjajno pokazao tokom Specijalne vojne operacije.

Ove ocene je ponovio i generalni direktor "Objedinjene vazduhoplovne koporacije" Jurij Sljusar, rekavši da su povratne informacije nedvosmisleno pokazale da su lovački avioni pete generacije Su-57 tokom Specijalne vojne operacije u Ukrajini pokazali najbolje rezultate.

Su-57 je ruski višenamenski borbeni avion pete generacije, kojeg su razvili vazduhoplovni inženjeri OKB Suhoj.

Namenjen je izvršavanju širokog spektra zadataka koji se mogu postaviti pred jednu vazduhoplovnu borbenu platformu, kao što je ostvarivanje apsolutne vazdušne prevlasti iznad teritorije na kojoj se izvode aktivna borbena dejstva, uništavanje najrazličitijih zemaljskih ciljeva i površinskih brodova opremljenih savremenim protivvazduhoplovnim borbenim sredstvima, operacije izviđanja i nadzora vazdušnog prostora na velikim udaljenostima, uništavanje komandne infrastrukture neprijatelja.

Naoružan je najsavremenijim raketnim i bombarderskim naoružanjem koje proizvodi ruski vojnoindustrijski komleks kao što su rakete klase vazduh-vazduh kratkog, srednjeg i velikog dometa, rakete vazduh-zemlja i vazduh-more.

Za ovu letelicu se prave i perspektivna ubojna sredstva koja će joj omogućiti superiornost u potencijalnom sukobu sa konkurentima.

image