Rusija

Moskva zahteva od Berlina: Nemačka da ispuni međunarodne obaveze u istrazi napada na Severni tok

Berlin će odustati od istrage a da ne iznese konkretne rezultate, ocenio je ruski diplomata Oleg Tjapkin i istakao da Rusija zbog toga pokrenula pitanje o tome da li Nemačka i druge pogođene zemlje ispunjavaju svoje obaveze predviđene konvencijama UN protiv terorizma
Moskva zahteva od Berlina: Nemačka da ispuni međunarodne obaveze u istrazi napada na Severni tokGetty © Swedish Coast Guard

Rusija je zvanično podnela žalbu Nemačkoj povodom istrage eksplozije gasovoda Severni tok i traži pregovore o ispunjavanju međunarodnih obaveza Berlina u borbi protiv terorizma, izjavio je Oleg Tjapkin, direktor departmana ruskog Ministarstva spoljnih poslova koji se, između ostalog, bavi i odnosima sa Nemačkom.

Prema proceni Tjapkina, Nemačka će, kao i druge države koje su istraživale eksplozije na gasovodima u Baltičkom moru, odustati od istrage bez iznošenja konkretnih rezultata.

Tjapkin je podsetio da su nemačke vlasti na poternicu stavile jednog od navodnih izvršilaca terorističkih napada u Baltičkom moru koji ima ukrajinsko državljanstvo.

"Sudeći po tome što su nemački mediji dugo i metodično propagirali tezu da ovi pojedinci nisu povezani ni sa jednom državom, nemačka istraga će takođe biti zatvorena bez identifikacije onih koji su poručili eksplozije Severnog toka", naveo je ruski diplomata.

Rusija ne namerava da trpi ovakvo stanje stvari, naglasio je Tjapkin i dodao da je zbog toga Moskva pokrenula pitanje o tome da li Nemačka i druge pogođene zemlje, ispunjavaju svoje obaveze predviđene konvencijama UN protiv terorizma.

"Relevantne zahteve smo zvanično predstavili bilateralnim putem, između ostalih i Berlinu", naveo je ruski diplomata.

Moskva traži razgovore u skladu sa aktuelnim međunarodnim propisima, ali dalji koraci zavise jedino od reakcije Zapada, naglasio je diplomata.

Podsećanja radi, na gasovodima Severni tok 1 i 2 kojima je Rusija snabdevala Evropu gasom se 26. septembra 2022. godine dogodila eksplozija. Istrage o sabotaži su zvanično pokrenule Nemačka, Švedska i Danska, ali druge dve su već odustale.

Rusija je nekoliko puta zatražila transparentnu i objektivnu međunarodnu istragu, kao i razjašnjenje uloge SAD.

Ubrzo po napadu na gasovod, tadašnji sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev izjavio je da je Moskva došla do "određenih materijala, koji ukazuju na zapadni trag u organizovanju i izvođenju eksplozija na gasovodu."

image