Rusija

Džordž Kluni nepoželjan u Rusiji: Diskreditacija holivudskih razmera

Krijući se iza "humanitarnih ideja", Fonacija za pravdu podnosi inicijative za krivično gonjenje najvišeg rukovodstva Rusije i javno širi negativne pseudo-ekspertske ocene ruskog zakonodavstva o stranim agentima i nevladinim organizacijama, saopštilo je rusko Generalno tužilaštvo
Džordž Kluni nepoželjan u Rusiji: Diskreditacija holivudskih razmeraGetty © Arturo Holmes

Delovanje američke nevladine organizacije Fondacija za pravdu glumca Džordža Klunija je nepoželjno u Ruskoj Federaciji, između ostalog, jer u "holivudskim razmerama radi na diskreditaciji Rusije", saopštilo je rusko Generalno tužilaštvo.

"Fondacija aktivno podržava lažne patriote koji su pobegli iz zemlje, članove zabranjenih ekstremističkih udruženja i terorističkih organizacija", navodi se u saopštenju Generalnog tužilaštva Ruske Federacije.

Krijući se iza humanitarnih ideja, "borci za pravdu" iz Njujorka podnose inicijative za krivično gonjenje najvišeg rukovodstva Rusije i javno šire negativne pseudo-ekspertske ocene ruskog zakonodavstva o stranim agentima i nevladinim organizacijama, pojasnili su u tužilaštvu.

Klunijeva NVO, koju su osnovali američki glumac i njegova supruga Amal, kao svoju misiju definiše prikupljanje dokaza o ratnim zločinima, prenošenje informacija tužiocima i odbranu interesa žrtava sukoba u suđenjima. Ona deluje u Venecueli, Siriji, Republici Kongo i Ukrajini.

Komisija Državne dume za ispitivanje mešanja stranih država u unutrašnju politiku Rusije je nedavno navela da postoji mogućnost da se američka Fondacija za pravdu Džordža Klunija proglasi kao nepoželjna, naveo je šef komisije Vasilij Piskarev.

Takvu misao opravdao je odlukom fondacije američkog glumca i njegove supruge da "pokrene lov" na ruske novinare i zahteva da Međunarodni krivični sud i Evropol za njima raspišu poternice.

image