Rusija

Lavrov: Ukrajinci ne bi mogli sami, eksplozije na Severnom toku neostvarive bez mešanja SAD

Ruski ministar spoljnih poslova komentarisao je medijske izveštaje o umešanosti Ukrajine u sabotažu gasovoda u Baltičkom moru i poručio da širenje detalja istrage kroz medije liči na namerno skretanje pažnje javnosti sa pravih počinilaca terorističkog zločina
Lavrov: Ukrajinci ne bi mogli sami, eksplozije na Severnom toku neostvarive bez mešanja SADGetty © Mert Gokhan Koc/ dia images

Ukrajinci ne bi mogli sami da izvrše teroristički napad na Severnom toku bez pomoći Sjedinjenih Američkih Država, ocenio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov za list "Izvestija", komentarišući medijske izveštaje o umešanosti Ukrajine u sabotažu na gasovodima u Baltičkom moru.

"Čak i da su neki ljudi koji se pominju u nemačkoj štampi, Ukrajinci, na neki način bili umešani, jasno je da oni to nisu mogli da izvedu sami. Jasno je da je za izvođenje takvog terorističkog napada postojala komanda iz samog vrha – iz Vašingtona", izjavio je Sergej Lavrov.

Sramota je za Nemačku da prećutno prihvata to što joj je oduzeta dugoročna osnova za snabdevanje energentima i ekonomsko blagostanje, dodao je šef ruske diplomatije.

Isporuka ruskog gasa po "razumnoj ceni" je decenijama bila ključna za razvoj Nemačke, ocenio je ruski ministar i poručio Nemačkoj da konačno otkrije činjenice koje je do sada već morala da obelodani.

"Kada se tražena informacija ne predaje zvaničnim kanalima, ali se istovremeno širi u nekoliko nemačkih medija, to sugeriše da je sve ovo inscenirano", ocenio je ruski ministar.

Stiče se osećaj da je čitava (medijska) operacija zamišljena kako bi se pažnja javnosti okrenula sa pravih izvršilaca terorističkog akta, zaključio je Lavrov.

Rusija će insistirati na transparentnoj međunarodnoj istrazi, poručio je ruski diplomata.

image