Rusija

MSP Rusije: Neće biti pregovora sa Ukrajinom u skorije vreme

Zamenik Sergeja Lavrova potvrdio da, nakon napada na Kursku oblast Rusije, u skorije vreme ne treba očekivati pregovore sa Kijevom
MSP Rusije: Neće biti pregovora sa Ukrajinom u skorije vremewww.globallookpress.com © Belkin Aleksey

Zamenik šefa ruske diplomatije Mihail Galuzin rekao je, na sastanku s ambasadorom Turske u Rusiji Tanžu Bilgičem, da sada, posle napada na Kursku oblast, ne može biti nikakvih pregovora sa Kijevom.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije, ruska strana "odlučno osuđuje varvarski teroristički napad kijevskog režima na Kursku oblast Ruske Federacije". 

Ruski diplomata takođe je istakao da je nedopustivo to što Zapad Kijev snabdeva oružjem. Galuzin je stoga pozvao Tursku da odbije da učestvuje u takvim akcijama. 

Zamenik Sergeja Lavrova ukazao je turskom ambasadoru i da trenutno nije moguće razgovarati o pitanjima energetske i prehrambene bezbednosti, ili humanitarnoj situaciji u Ukrajini. To, kako kaže, Zapad nameće nakon samita u Švajcarskoj.

"Šefu turske diplomatske misije potvrđen je nepromenjen stav Moskve da kategorički ne prihvata 'Burgenštokski proces' (Burgenštok - švajcarski grad u kojem je održan samit o ukrajinskoj krizi), koji je usmeren na stvaranje antiruske koalicije i postavljanja ultimatuma Rusiji na osnovu očigledno neizvodljive 'formule Zelenskog' (njegovog mirovnog plana)", saopštilo je MSP Rusije nakon sastanka sa turskim ambasadorom.

Za kraj, MSP ističe da su obe strane, i Ankara i Moskva, potvrdile zainteresovanost za "dalji razvoj konstruktivne saradnje između Rusije i Turske".

image